Normal_jeugdzorg

Nu het plan van de Zeeuwse gemeenten om de zorg van Intervence over te dragen aan drie andere zorginstellingen is afgeschoten, is het slechtste plan van tafel, zegt vakbond FNV. Die is daar erg blij mee, samen met de honderd medewerkers. “Nu het werk door één partij wordt overgenomen, blijft de relatie tussen de jeugdhulpverlener en de 1.100 kinderen in stand en dat is enorm belangrijk”, zegt Janny Koppens, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. Dit meldt de vakbond.

Gisteravond heeft FNV al contact gehad met overnamepartij Jeugdbescherming West om zo snel mogelijk samen aan tafel te komen om tot goede overnameafspraken te komen voor alle medewerkers. 

Voor dubbeltje op eerste rang

Koppens: "Het plan is gemaakt door een stel wethouders, die helemaal niet hebben willen praten met de ketenpartners, het personeel, de ondernemingsraad of ons als vakbond. Zij hebben arrogant en eigenwijs hun eigen zin doorgedreven. Voor een dubbeltje wilden ze op de eerste rang zitten en zo goedkoop mogelijk de jeugdzorg inkopen. Nu de Inspectie ook heeft geconcludeerd dat de wethouders een slecht plan hadden neergelegd, is het gesneuveld en worden ze gedwongen om alsnog met een overname akkoord te gaan."

Helaas heeft de hele periode al teveel schade aangebracht voor veel medewerkers, zegt FNV. Met als gevolg dat zij zijn vertrokken bij Intervence. Daarnaast zitten de medewerkers van Intervence en hun kwetsbare jonge cliënten nog langer in onzekerheid, omdat het weken gaat duren voordat alles rond is met Jeugdbescherming West. 

Drie organisaties zijn er niet klaar voor

De dertien betrokken Zeeuwse gemeenten lieten eind vorig jaar weten dat ze Intervence willen opheffen. Het werk en de cliënten moesten per 1 januari worden verdeeld onder Briedis, Leger des Heils en Willem Schrikker Groep. Een slecht plan, vonden de medewerkers en de FNV, omdat de drie organisaties er niet klaar voor waren en veel van de kinderen niet bij hun eigen begeleiders konden blijven.

Uiteindelijk grijpt minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming, op advies van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Jeugdautoriteit, in. Hij zegt dat er eerst een goed overgangsplan moet komen dat moet worden beoordeeld de Inspectie Gezondheid en Jeugd, de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Jeugdautoriteit. Die hebben oude plan gisteren afgeschoten.

 

Door: Nationale Zorggids