Normal_verpleegkundige_corona_mondkapje

Volgens twee advocaten kunnen niet-gevaccineerde zorgmedewerkers te maken krijgen met arbeidsrechtelijke consequenties. Werkgevers kunnen hen bijvoorbeeld het patiëntencontact ontzeggen, stellen Tom Kommen en Esther van Gaal van Capra Advocaten in een blog. Ontslag is ook niet uitgesloten, maar dit is alleen in uiterste gevallen mogelijk. Een werkgever gaat echter nooit zomaar over op ontslag. Werknemers krijgen eerst een waarschuwing, of de mogelijkheid om een andere functie uit te oefenen. Dit meldt Skipr. 

Vooralsnog ligt de keuze bij het zorgpersoneel. Een ieder is vrij om zich niet te laten inenten. Brancheorganisaties als ActiZ (ouderenzorg), VNG (gehandicaptenzorg) en de Nederlandse ggz zijn ook niet zover dat ze iemand willen ontslaan om het niet-vaccineren. Daarnaast zijn medewerkers het niet verplicht om hun werkgever te melden of ze geprikt zijn of niet.

Zo goed mogelijk informeren

Wel vinden de organisaties het belangrijk dat zo veel mogelijk medewerkers zich laten vaccineren tegen corona. Daarom blijft goed informeren overal belangrijk. Ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen vindt dit belangrijk en sluit een (vorm van) vaccinatieplicht uit. “Volgens de Nederlandse wetgeving kan dit niet. Het weigeren van een vaccinatie is geen reden tot ontslag.” Zorgverleners die zelf verhoogd risico lopen of een partner hebben die risico lopen op corona, kunnen herplaatst worden.

Door: Nationale Zorggids