Normal_rss_entry-275823

Olcay Gulsen liep stage in het Rotterdamse Erasmus MC voor het nieuwe SBS6-programma BN'ers in het ziekenhuis: Leren van de helden. De presentatrice vond het een leerzame periode, maar de lange werkdagen waren ook loodzwaar.

Olcay draaide eind vorig jaar twee maanden mee op de Post Anesthesia Care Unit (PACU), waar patiënten na een operatie worden opgevangen die tijdelijk meer zorg nodig hebben. Daar keek ze mee met het werk van het zorgpersoneel, sprak ze met patiënten en voerde ze zelf ook taken uit. "Ik mocht bijvoorbeeld de bloeddruk en andere vitale waarden opmeten en de draden van apparaten waar mensen aan waren aangesloten uit de klit halen", zegt Olcay tegen het ANP.

Het waren lange en emotionele dagen, vertelt de presentatrice. "Vooral de eenzaamheid die je voelde op de afdeling was heftig. Door de coronamaatregelen werden de patiënten alleen wakker terwijl ze aan het herstellen waren van hun operatie. De eerste emotie die ze voelden was verdriet. Het enige wat ik dan kon doen was naar ze luisteren en ze troosten."

Vooroordelen

Hoewel Olcay tijdens haar stage keihard heeft gewerkt, waren er ook dingen die haar meevielen. "Ik zag er van tevoren wel echt tegenop omdat ik niets heb met ziekenhuizen, de geur die er hangt, zieke mensen en al dat soort andere vooroordelen. Ik had verwacht dat ik bij het opruimen van poep, urine en kots zelf ook over mijn nek zou moeten gaan omdat ik dat zo vies vind, maar dat gebeurde niet. Natuurlijk was het vies, maar je vindt het op dat moment veel belangrijker dat mevrouw Van Dalen weer in een schoon bed ligt."

De presentatrice heeft veel geleerd van haar tijd in het ziekenhuis. "Het belangrijkste dat ik heb geleerd is wel dat het sociale contact minstens zo belangrijk is als het medische deel. Het gesprek dat je met patiënten voert over hoe ze zich voelen en het bieden van een luisterend oor. Want naast de medische zorg hebben ze ook behoefte aan persoonlijke aandacht."

Respect

Ook heeft Olcay nog meer respect gekregen voor zorgmedewerkers. "Ik dacht dat ik hard had gewerkt in mijn leven, maar dat is niets vergeleken met de dagen die zij maken. Ik had altijd al veel respect en bewondering voor mensen in de zorg, maar dat is alleen maar toegenomen. Ze presteren onder topdrukte en zouden daar veel beter voor beloond moeten worden. Ze verdienen alle respect en nog veel meer."

Zelf zou de presentatrice niet in de zorg kunnen werken. Iets wat cabaretier Richard Groenendijk na zijn stage voor het programma wel is blijven doen. "Ik heb er echt heel veel respect voor. Richard is na zijn stage op de Oncologie-afdeling van het Erasmus MC als vrijwilliger aan de slag gegaan, echt heel mooi. Ik zou dat niet kunnen, ik ben daar veel te soft voor."

BN'ers in het ziekenhuis: Leren van de helden is vanaf dinsdag te zien bij SBS6. Naast Olcay en Richard liepen ook Isa Hoes en Monic Hendrickx na een spoedcursus stage op een afdeling van het Erasmus MC.

Door: ANP