Normal_spermadonor

Gynaecoloog Jan Wildschut gebruikte niet alleen zijn eigen sperma bij kunstmatige inseminatie met donorsperma (KID-behandelingen), maar ook bij stellen die hadden aangegeven het sperma van de partner te willen gebruiken. Wildschut werkte in het Zwolse Sophia Ziekenhuis (nu Isala), maar is inmiddels overleden. Dit meldt Skipr. 

Bij KIE-behandelingen gebruiken stellen het sperma van de eigen partner. Dat Wildschut zijn zaad gebruikte bij KID-behandelingen werd in oktober al bekendgemaakt, maar dat hij dit ook bij kunstmatige inseminatie met de sperma van de partner deed, maakt het Isala nu bekend. Dna-onderzoek onder moeders die een KIE-behandeling hadden ondergaan in het Sophia Ziekenhuis, laat zien dat het dna-profiel van de kinderen overeenkwam met die van Wildschut of een andere donor. Maar niet met het profiel van de partner.

Onacceptabel 

Het Isala laat weten de werkwijze van Wildschut volstrekt onacceptabel te vinden en nazorg biedt aan iedereen die dat nodig heeft. Ook wil het ziekenhuis graag gesprekken aangaan met kinderen en ouders die gedupeerd zijn door de gynaecoloog, mits gezinnen daar behoefte aan hebben.

Aankomende zomer verwacht het ziekenhuis het onderzoek hiernaar door een externe onderzoekscommissie te hebben afgerond.

Door: Nationale Zorggids