Normal_vaccin_inenten_prik

Het interview van RIVM-vaccinatiebaas Jaap van Delden met het Algemeen Dagblad is hem duur komen te staan. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is boos dat Van Delden het doet lijken alsof AstraZeneca een overbodig vaccin is binnen de Nederlandse vaccinatiestrategie. Volgens de huisartsen is dit vaccin juist heel erg belangrijk de komende tijd. Dit meldt Skipr. 

De programmadirecteur Covid-19-vaccinatie heeft tijdens het interview gezegd dat hij snapt dat mensen afzien van AstraZeneca als ze over een paar weken worden uitgenodigd voor een prik van Pfizer. Daarom gaat het RIVM huisartsen preciezer beleveren van AstraZeneca, zodat er minder overblijft mocht men niet komen opdagen. Van Delden vermoedt dat het vaccin binnenkort overbodig is.

Huisartsen zien dat maar weinig mensen komen opdagen voor een prik met het vaccin van AstraZeneca. “Dit helpt daar absoluut niet in. Dat hebben we ook aan het RIVM laten weten”, aldus LHV.

Reactie RIVM

Op Twitter laat het RIVM het volgende weten: “We betreuren de onrust die is ontstaan onder huisartsen naar aanleiding van uitspraken in het Algemeen Dagblad over het AstraZeneca-vaccin. We hebben veel waardering voor al het werk dat in dit Covid-jaar is verzet door de huisartsen.”

Het advies van de Gezondheidsraad is om AstraZeneca te gebruiken voor de groep 60- tot 65-jarigen. Huisartsen momenteel ongeveer 1 miljoen mensen binnen die groep. “Daarvoor is nu én voor de tweede prik zeker nog AstraZeneca nodig. Een goed vaccin dat bescherming biedt tegen de gevolgen van Covid en waarvoor de huisartsen alles op alles zetten om zo veel mogelijk mensen uit deze groep te vaccineren”, aldus het RIVM.

Door: Nationale Zorggids