Normal_rss_entry-280638

De Federatie Medisch Specialisten (FMS) en de beroepsvereniging voor verzorgenden en verpleegkundigen V&VN pleiten voor een nationaal herstelplan voor de zorg. Dat moet personeel voorbereiden op de situatie na corona, omdat er dan een enorme berg 'inhaalzorg' wacht. "Samen moeten we kijken hoe we ook de inhaalzorg straks weer op maximale capaciteit kunnen leveren", zeggen de beroepsorganisaties in het AD.

Ze roepen het ministerie, zorgverzekeraars en anderen partijen in de zorg op om zich aan te sluiten bij het plan, waarvoor de artsen en verpleegkundigen zelf het initiatief namen.

Burn-out

De coronacrisis leidt tot grote fysieke en mentale belasting en tot meer ziekteverzuim onder meer door burn-outs. Volgens V&VN zit 10 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden ziek thuis, ruim twee keer zoveel als normaal. Ook bij artsen eist de druk zijn tol, zegt Peter-Paul van Benthem, voorzitter van FMS tegen de krant. "De kritieke planbare zorg staat nu bijna overal onder druk. Behandelingen van patiënten met hartproblemen, met kanker, mensen die op wat voor complicaties dan ook afstevenen, moeten worden uitgesteld. Dat neem je als arts mee naar huis. Je wilt niet dat er iets misgaat."

Langetermijngevolgen

Personeel kampt ook met de gevolgen van een coronabesmetting. "We krijgen steeds beter inzicht in de langetermijngevolgen van corona", zegt Van Benthem. "Mensen worden niet meer goed fit, ook jonge mensen niet." Zowel voor zorgmedewerkers met een burn-out als met long covid moet er goede begeleiding komen, stellen beide organisaties. Ook moeten er mogelijkheden komen om medewerkers rust te geven zodat ze fysiek en mentaal kunnen herstellen. "Samen moeten we kijken hoe we ook de inhaalzorg straks weer op maximale capaciteit kunnen leveren", aldus voorzitter Bianca Buurman van V&VN.

Het herstel van het personeel is des te belangrijker, omdat hen na de derde golf een grote hoeveelheid inhaalzorg wacht. Sinds februari vorig jaar zijn nu al bijna twee miljoen mensen minder door een huisarts naar een medisch specialist verwezen dan vooraf ingeschat, blijkt uit cijfers van Zorgdomein. "We hebben echt nog geen idee hoe we dat moeten gaan doen", zegt Van Benthem.

Door: ANP