Normal_geweld_agressie

40 procent van de zorgmedewerkers heeft zijn of haar mentale gezondheid zien verslechteren sinds de start van corona. De mentale achteruitgang is voor een deel te wijten aan meer agressie op de werkvloer sinds de pandemie. Een totaal van 63 procent van de zorgverleners ervaart agressie op de werkvloer, vooral door patiënten en bezoekers. Gevolg is dat 20 procent zich onveilig op het werk voelt. De grootste mentale klachten die daaruit voortkomen zijn stress, frustratie en spanningsklachten. Dit blijkt uit onderzoek onder vijfhonderd zorgmedewerkers, uitgevoerd door zorgverzekeraar VGZ, Stichting IZZ en platform voor mentaal welzijn Openup. Dit meldt VGZ. 

“In de ziekenhuizen hebben verpleegkundigen het zwaar omdat ze naast reguliere zorg ook coronazorg moeten leveren aan patiënten die door de coronaregels weinig bezoek mogen ontvangen. Steun die normaal gesproken de familie geeft, moet nu van de verpleegkundigen komen. Veel coronapatiënten worden indien mogelijk thuis verpleegd. Dat betekent ook dat daar verpleegkundigen en huisartsen met meer ernstig zieke patiënten te maken krijgen, iets wat complexere en intensievere zorg vraagt”, aldus Marjo Vissers-Kuijpers, divisievoorzitter bij VGZ.

Uit onderzoek bleek verder dat de toegenomen mentale stress voor een deel te maken heeft met meer agressie op de werkvloer. Een deel ervan vindt plaats in de hal en gangen in het ziekenhuis door bezoekers van niet-coronapatienten. Die moeten soms gewezen worden op naleving van de coronaregels. Scheldpartijen zijn in veel ziekenhuizen aan de orde van de dag. Vele ziekenhuizen hebben extra beveiligers moeten inhuren.

Dertig seconden

“De resultaten zijn zorgelijk”, zegt programmamanager Anouk ten Arva van IZZ. “Hoe moet dit op de middellange termijn? Want als corona geen acuut gezondheidsrisico meer vormt voor de bevolking, en Nederland weer gewoon doorgaat, is de stress voor de zorg niet voorbij. Dan volgt de uitgestelde zorg voor niet-coronagevallen.”

Volgens Ten Arve is een van de opvallendste uitkomsten verder dat zorgmedewerkers onvoldoende hun verhaal op de werkvloer vertellen, terwijl daar de grootste mogelijkheid voor oplossingen zit. Ze pleit voor meer openheid tussen zorgpersoneel en leidinggevenden. “In de zorg wordt volop gecommuniceerd. Maar is het je wel eens opgevallen dat het, als je in gesprek bent met iemand uit de zorg, het na dertig seconden alweer gaat over de patiënten – en niet over haar of hem?”

Webinar Omgaan met Agressie 

Om het probleem van de toenemende agressie en de mentale impact daarvan het hoofd te bieden, organiseren de instanties achter het onderzoek op 11 mei het webinar Omgaan met Agressie, bedoeld voor alle zorgmedewerkers.

Door: Nationale Zorggids