ROC Midden Nederland ziet meer aanmeldingen zij-instroomklassen zorg

Dat de zorg kampt met een tekort aan mensen was al langer bekend, maar de coronacrisis maakte de druk op het personeel in onder andere de thuiszorg en in verzorgings- en verpleegtehuizen alleen nog maar groter. In 2022 wordt in de regio's Utrecht, Amersfoort en Gooi en Vechtstreek een tekort verwacht van 5.617 verzorgenden en verpleegkundigen. Het tekort zal verder oplopen nu veel zorgverleners met pensioen gaan. Voor ROC Midden Nederland dé aanleiding om zij-instroomklassen te starten: er stromen aanmeldingen binnen van mensen uit heel Nederland, zowel met als zonder zorgervaring. Dit meldt ROC Midden Nederland.

“In september 2021 start een nieuwe klas met zij-instromers. Dat maakt dat we nu al vier ‘opleiden op maat-klassen’ hebben ingevuld sinds de start vorig jaar”, zegt Jos van der Eijk, directeur van het Gezondheidszorg College in Utrecht, onderdeel van ROC Midden Nederland. “Of je nu zorgervaring hebt of niet: iedereen die een overstap wil maken naar een andere branche én tegelijkertijd een bijdrage wil leveren aan een zeer relevant maatschappelijk vraagstuk, is van harte welkom.”

Zorgervaring is dus niet verplicht. Geïnteresseerden krijgen na aanmelding een capaciteitentest en een persoonlijke intake. Op basis daarvan worden persoonsgebonden leerdoelen opgesteld. Afhankelijk daarvan kun je binnen een half jaar tot twee jaar als verzorgende IG aan de slag.

Gezondheidszorg College Amersfoort

Van der Eijk: “Het mooie van de ‘opleiden op maat-klas’ - die overigens vanaf het komende schooljaar ook te volgen is bij het Gezondheidszorg College in Amersfoort- is dat we die samen met verzorgings- en verpleeghuizen ontwikkeld hebben. Deze organisaties gaven aan met name behoefte te hebben aan medewerkers die direct kunnen starten en de laatste kennis van het vak hebben. Daar leggen we dan ook de nadruk op in de opleiding zodat onze studenten snel aan de slag kunnen.”

Interesse uit buitenland

Van der Eijk: “Het is mooi om te zien dat er veel interesse is. Elke klas bestaat uit maximaal 20 studenten, maar met deze interesse gaan we zeker door met nieuwe klassen.” ROC Midden Nederland is erg blij met de interesse en positief verrast dat de aanmeldingen zich niet tot de grenzen van de regio beperken. “We krijgen aanmeldingen van mensen uit het hele land. En zelfs iemand uit België! Goed nieuws voor de zorg want onze studenten zijn na hun opleiding direct inzetbaar,” aldus Van der Eijk.

Door: Nationale Zorggids