Normal_rss_entry-282583

Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) steunt niet langer het klimaatbeleid van olieconcern Shell en gaat dinsdag tijdens de aandeelhoudersvergadering tegen de klimaatparagraaf stemmen. Dat hebben voorzitter Joanne Kellermann van PFZW en hoofd beleggingen Geraldine Leegwater van PGGM, de vermogensbeheerder van PFZW, gezegd in een interview met NRC.

"We hebben eind vorig jaar onze nieuwe beleggingsstrategie gepresenteerd en onderdeel daarvan is een aangescherpte klimaatstrategie. We zien in dat Shell een voorloper is in deze wereld, tegelijkertijd kunnen we nu voor het eerst als aandeelhouder een adviserende stem geven. Die is helder: we vinden de strategie van Shell niet ver genoeg gaan, maar willen wel in gesprek blijven, we willen Shell positief blijven aansporen", zegt Kellermann in de krant.

Voor het eerst

Het is voor het eerst dat PFZW, dat voor 149 miljoen in aandelen in Shell heeft, nadrukkelijk afstand neemt van de koers die het olieconcern is ingeslagen. Tot nu toe onthield het een na grootste pensioenfonds van Nederland zich van steun aan initiatieven van bijvoorbeeld Follow This, dat al jaren resoluties indient op de aandeelhoudersvergadering waarin geëist wordt dat Shell de klimaatdoelen van het akkoord van Parijs haalt. Dinsdag mogen aandeelhouders voor het eerst een adviserende stem uitbrengen over het klimaatbeleid van Shell.

Vergaand plan

Leegwater: "Er ligt nu een heel concreet en vergaand plan van Shell. Shell gaat door met fossiele brandstoffen, dat kan ook niet anders, maar een belangrijk deel van de CO2-reductie die zij willen realiseren, willen ze verwezenlijken met compensatiemaatregelen, de zogenaamde nature based solutions (wel CO2 uitstoten maar dat compenseren met bijvoorbeeld de aanplant van bomen). We steunen hun doel, geen uitstoot meer in 2050, maar het middel op weg naar dat doel - compenseren op zo’n grote schaal - daar staan we niet achter. Wij zijn er nog steeds van overtuigd dat de transitie die voor ons ligt mét Shell zal plaatsvinden en niet ondanks Shell."

Door: ANP