Normal_consult_dokter_arts

Vorige week dinsdag en vrijdag konden 14.000 patiënten niet terecht bij een huisarts van Quin Dokters. De huisartsketen kampt met een acuut tekort aan huisartsen voor de zes praktijken in Amsterdam. De vrees is dat er komende zomer zeker nog twintig  dagen volgen waarin er geen huisartsen beschikbaar zijn. Dit meldt NRC. 

Quin Dokters is een startup die inzet op zoveel mogelijk digitale huisartsenzorg: een app vertelt bijvoorbeeld of het nodig is om de arts te bellen en een symptoomchecker moet overbodige huisartsenbezoeken tegengaan.

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis houdt intensief contact met het bedrijf en heeft aangedrongen op versneld inkrimpen. Dit betekent ook dat patiënten zo snel mogelijk overgedragen dienen te worden aan andere huisartsenpraktijken. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is in gesprek met het moederbedrijf van Quin Dokters.

Tekorten niet voorzien

Begin 2021 nam Quin Dokters de Amsterdamse praktijken over van een andere keten. Daar was toen ook al sprake van een tekort aan huisartsen, waardoor de voorganger vaak afgestudeerde geneeskundestudenten zonder huisartsspecialisatie inzetten. Dat de tekorten zo groot waren, had Quin Dokters niet voorzien. “We werken met man en macht om het naar een beter niveau te krijgen”, zei bestuurder Bart Malestein eind juni. Uit onderzoek van NRC bleek dat de problemen niet alleen in Amsterdam speelden, ook in andere plekken van Nederland kunnen patiënten hun huisartsen maar slecht bereiken.

Door: Nationale Zorggids