Normal_normal_ok_operatiekamer_chirurgie_arts_assistent

Na de zomer gaan ziekenhuizen de avonden en weekenden gebruiken om inhaalzorg te verlenen. Er zijn op dit moment grote wachtlijsten door corona en die moeten weg. Om dit zo efficiënt mogelijk te doen, proberen ziekenhuizen dezelfde soort operaties achter elkaar te plannen. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Ziekenhuizen hopen dat hun personeel deze zomer enigszins tot rust kan komen om straks de achterstanden in te halen. Vanaf september wordt vooral van het personeel op de afdelingen orthopedie, kno, gynaecologie, urologie en plastische chirurgie veel verwacht. Daar zijn de grootste achterstanden, omdat deze zorg veelal onder planbare zorg valt.

Extra werk met een doel

Op dit moment onderzoeken ziekenhuizen wie avond- en weekenddiensten op zich wil nemen. Het Zwolse Isala Ziekenhuis gaat daarna proberen om zes operatiekamers te gebruiken voor inhaalzorg en hoopt dat het er later meer kunnen zijn. In het Erasmus MC zijn enkele operatiekamers ’s avonds in gebruik voor inhaalzorg. Personeel dat hiervoor wordt ingezet, heeft gezegd hiertoe bereid te zijn. “Het is extra werk met een doel. Dat maakt het anders dan covid, waarbij onduidelijk was hoe hoog de piek zou zijn en hoe lang de extra inzet nodig was”, zegt Johanneke Mulder, directeur OK van het Erasmus MC.

Door: Nationale Zorggids