Normal_prinses_margriet

Prinses Margriet onthult woensdagmiddag 8 september een standbeeld in Oisterwijk ter ere van alle zorgmedewerkers en als herdenking aan de slachtoffers van de coronapandemie. Het standbeeld staat in de Oisterwijkse Bossen en Vennen, Groot Speijck van Natuurmonumenten. Dit meldt het Koninklijk Huis. 

Het bronzen standbeeld is gerealiseerd door Stichting Dank Helden van de Zorg om zorgmedewerkers te bedanken voor hun niet aflatende inzet bij de verzorging van coronapatiënten en stil te staan bij alle slachtoffers van deze pandemie. Aan een aantal ziekenhuizen en zorginstellingen uit alle provincies is gevraagd een afvaardiging te sturen om samen stil te staan bij het moment. Omroep MAX is medeorganisator en doet in een televisie-uitzending live verslag.

Eén minuut stilte

Voorafgaande aan de onthulling van het beeld spreekt Prinses Margriet met het bestuur van Stichting Dank Helden van de Zorg. Na een plenair programma met verschillende sprekers volgt één minuut stilte uit respect voor de zorgmedewerkers en de slachtoffers. Vervolgens onthult Prinses Margriet het standbeeld met een zorgmedewerker en een nabestaande. Na de onthulling spreekt zij met een aantal aanwezige zorgmedewerkers die zich hebben ingezet voor de verzorging van coronapatiënten en dat nog steeds doen.

Salutifera Unitas

Het beeld ‘Salutifera Unitas’, eenheid die offers brengt en gezondheid geeft, is ontworpen door de vorig jaar overleden Nederlandse kunstenaar Kees Verkade. Het verbeeldt een afscheid van een moeilijke periode en een opening naar een nieuwe toekomst in vrijheid. In de weken na de onthulling ontvangen ruim 3.000 zorginstellingen in Nederland een afbeelding van het beeld. Op deze wijze kunnen medewerkers, patiënten, bewoners en bezoekers kennisnemen van deze dankbetuiging en herdenking van de coronapandemie.

Door: Nationale Zorggids