Normal_werkdruk_verpleegkundige_arts

Uit een ledenpeiling van NU’91 blijkt dat een meerderheid van de verpleegkundigen een vaccinatieplicht niet ziet zitten. Meer dan 55 procent is ertegen en 27 procent dat zo’n plicht dan niet alleen voor hen, maar voor de hele bevolking moet gelden. Dit meldt NU’91 die 7.000 leden bevroeg. 12 procent daarvan reageerde. 

Door het aantal toegenomen coronapatiënten in ziekenhuizen, is voor 33 procent van de verpleegkundigen de werkdruk weer toegenomen. 67 procent vindt dit een probleem en 14 procent van de verpleegkundigen die dat zo ervaart vindt de werkdruk te groot.

Afspraken ontbreken

“De werkdruk is niet nieuw, dat speelde al voor de pandemie. Net als de personeelstekorten. Toch stond deze groep er tijdens de hele pandemie. Maar nu is het eerst tijd voor rust. We zeggen dat niet voor niets al zo lang. Dat schreven wij ook in ons herstelplan voor de zorg”, zegt voorzitter Stella Salden van NU’91. 25 procent van de verpleegkundigen heeft echter nog geen afspraken gemaakt over het opnemen van vakantie-uren. 

Niet klaar voor inhaalzorg

Over inhaalzorg zeggen verpleegkundigen het volgende. Slechts 27 procent zegt klaar te zijn voor het inhalen van uitgestelde zorg. 49 procent is zelf nog niet eens hersteld van de drukte tijdens de pandemie. Zij vinden het daarom te vroeg om inhaalzorg te verlenen. Het ziekteverzuim is hoger dan normaal. NU’91 roept daarom op om nu in te grijpen, voordat het fout gaat. Er is een kritisch plan nodig om de inhaalzorg duurzaam te kunnen oppakken. “Dat moet gebeuren in samenspraak met de verpleegkundigen en verzorgenden zelf”, aldus Salden.

Door: Nationale Zorggids