Normal_consult_dokter_arts

Van de 13.500 Amsterdamse patiënten die in juli bij Quin Dokters ingeschreven stonden, moeten er bijna 6.000 op zoek naar een nieuwe huisarts. De huisartsenpraktijk met diverse locaties in de hoofdstad, kampt met een groot personeelstekort en moest eerder al locaties in Amsterdam sluiten. Dit meldt AT5.

Quin Dokters is nieuw in Amsterdam. Begin dit jaar nam het verschillende huisartsenpraktijken - die met bestaande problemen kampten - over. Uiteindelijk bleek de situatie nog schrijnender dan gedacht en kan het bedrijf de personeelstekorten niet aan. Praktijken moesten dicht omdat er niet genoeg huisartsen waren en zelfs acute klachten konden niet behandeld worden. Patiënten moesten naar een andere huisarts of spoedeisende hulp.

Zorgverleners willen er niet werken

Volgens het bedrijf zijn de problemen zo groot geworden door het tekort aan huisartsen en assistenten, maar ook door de coronavaccinatie en inhaalzorg. De zoektocht naar nieuwe medewerkers blijkt bovendien lastig, zo blijkt uit onderzoek van AT5. Zorgprofessionals zien een carrière bij Quin Dokters niet zitten. Niet alleen vanwege het negatieve imago dat nu is ontstaan, maar ook het zorgconcept spreekt velen niet aan. Het idee achter Quin Dokters is namelijk dat zo veel mogelijk zorg digitaal plaatsvindt.

Praktijk verkopen

Praktijkhouders in Amsterdam willen de patiënten wel overnemen, maar werken alleen mee bij een duurzame oplossing waarbij patiënten permanent overgaan. Spoedoplossingen zijn geen onderdeel van het gesprek, als het aan hen ligt. Inmiddels is Quin Dokters na overleg met Zilveren Kruis gaan afschalen. Ongeveer 6.300 patiënten kunnen er nog zorg krijgen. Het doel is om uiteindelijk alle praktijken in Amsterdam te verkopen, mits de praktijk weer goed loopt. “We willen natuurlijk geen slecht functionerende praktijk overdragen.”

Zilveren Kruis oordeelt dat de zorg kwalitatief op orde is: het afschalen van patiënten heeft geholpen, de praktijk is weer telefonisch bereikbaar en er zijn voldoende huisartsen.

Door: Nationale Zorggids