Normal_pexels-anna-shvets-3845129

Sommige intensive cares in Nederlandse ziekenhuizen verwachten komend najaar een groter personeelstekort dan in 2020. Als het aantal coronapatienten toeneemt en er ook nog eens een griepgolf dreigt, raakt de zorg weer overbelast. Dit meldt de Volkskrant die een rondvraag deed onder veertien ziekenhuizen. 

In een paar grote ziekenhuizen zijn er meer ic-verpleegkundigen vertrokken dan zijn aangenomen. Waar sommige ziekenhuizen met een tekort van een paar gespecialiseerd verpleegkundigen, is er in andere ziekenhuizen sprake van grotere tekorten met tientallen open plekken voor ic-verpleegkundigen. In het Amsterdam UMC gaat het om zo’n twintig plekken die niet gevuld worden. De ziekenhuizen van Noordwest Ziekenhuisgroep en het Medisch Spectrum Twente (MST) hebben ieder ongeveer 10 fulltime medewerkers nodig.

Ic-bedden

Ziekenhuizen moeten dus inleveren op het aantal beschikbare ic-bedden, wat grote gevolgen kan hebben bij een nieuwe coronagolf in de herfst. De Delta-variant, niet-gevaccineerde groep Nederlanders en de verminderde effectiviteit van vaccins vergroot de kans op zo’n nieuwe golf. Instellingen moeten dan net als afgelopen jaar weer een beroep doen op zorgverleners van andere afdelingen.

Door: Nationale Zorggids