Normal_arts_dokter_verpleegkundige_waardering

Eind vorige week is door staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het Herstelplan voor de zorg van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en V&VN, beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden, naar de Tweede Kamer gestuurd. In dit plan staat wat zorgprofessionals nu en straks nodig hebben om mentaal en fysiek te kunnen herstellen van de coronapandemie. Dit meldt FMS. 

Minister Tamara van Ark voor Medische Zorg zou met de partijen nagaan hoe effectief werk gemaakt kan worden van het fysieke en mentale herstel van zorgprofessionals, maar zij heeft haar ontslag ingediend. Dit wordt nu opgepakt door staatssecretaris Paul Blokhuis en minister Hugo de Jonge. Blokhuis benadrukt het belang van aansluiting zoeken bij datgene wat al wordt gedaan binnen de zorgsector.

Aanbevelingen

In het Herstelplan staan aanbevelingen over onder meer mogelijkheden voor uitgebreid verlof, het op kunnen nemen van overuren en het herhaling van de periodieke peiling waaruit blijkt datmeer dan 60 procent van de zorgprofessionals kampt met fysieke en mentale klachten en een hoge werkdruk ervaart. Binnenkort gaat ook de inhaalzorg van start, waarbij tussen de 170.000 en 200.000 operaties moeten worden ingehaald.

Robert Sie, vice-voorzitter Federatie Medisch Specialisten: "Van de krijgsmacht hebben we geleerd dat herstel van professionals die langere tijd in crisissituaties moeten opereren, aandacht vraagt en intensief moet worden begeleid. Herstel van zorgprofessionals moet structureel geborgd zijn, zodat zij mentaal en fysiek fit, gezond en gemotiveerd blijven."

Door: Nationale Zorggids