Normal_verpleegkundige_corona_mondkapje

Een nationale zorgreserve moet er tijdens gezondheidscrises voor zorgen dat er altijd een groep reservisten klaar staat om gaten op te vullen in de reguliere zorg als andere afdelingen te maken hebben met extreme zorgvragen. Het doel is om voor eind volgend jaar ongeveer 2.000 reservisten paraat te hebben, zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Dit meldt NOS. 

De Tweede Kamer sprak eerder de wens uit voor een nationale zorgreserve en daar werd op Prinsjesdag 5 miljoen voor beschikbaar gesteld. Het is nu zaak om zo’n 2.000 reservisten te vinden die willen klaarstaan om bij te springen tijdens een zorgcrisis. Via uitzendbureaus en een voorlichtingscampagne moeten mensen gevonden worden. Dit kunnen oud-zorgmedewerkers zijn, mensen die nu niet in de zorg werken of (bijna) gepensioneerden. Het huidige bestand aan zorgpersoneel wordt niet gevraagd om zich als reservist in te zetten.

Centraal register

Via een it-systeem waar mensen zich konden aanmelden, stroomden eerder al 720 registraties binnen en via het initiatief Extra handen werden 6.300 mensen verbonden aan hulpbehoevende zorgorganisaties. Eind dit jaar eindigt dit initiatief en worden de geregistreerden gevraagd om zich aan te melden voor de nationale zorgreserve. Deelname is echter niet vrijblijvend: reservisten komen in een centraal register te staan en moeten regelmatig trainingen volgen. Ze zullen niet alleen in ziekenhuizen bijspringen, maar ook bijvoorbeeld in de gehandicaptenzorginstellingen of verpleeghuizen.

Door: Nationale Zorggids