Normal_tandarts

Als het aan de provincie Zeeland ligt, krijgt Zuidwest-Nederland een opleiding tandheelkunde zodat er meer tandartsen in de regio zijn. Er is in Zeeland een groot tekort aan tandartsen en de provincie denkt dat als zij in de regio worden opgeleid, ze er ook blijven. Want vaak gaan tandheelkundestudenten werken daar waar zij hun opleiding hebben gevolgd. Dit meldt Omroep Zeeland. 

Zeeland heeft minder tandartsen per inwoner dan andere provincies en veel oudere tandartsen die snel met pensioen gaan. 57 procent van de Zeeuwse tandartsen is 50 tot 65 jaar oud. Gemiddeld in Nederland is 43,2 procent van de tandartsen 50 jaar of ouder.

Betere spreiding opleidingen

De meeste opleidingen tandheelkunde zijn boven de rivieren te vinden: in Groningen en Amsterdam, maar ook in Nijmegen. Als het aan Zeeland ligt, krijgt Zuidwest-Nederland er ook tandartsenopleiding bij. “Nu het ook bij deze discipline zo is dat jong aankomende tandartsen vaak hun toekomstige werkkring zoeken in de directe omgeving waar zij hun opleiding genoten hebben, kan een betere spreiding van opleidingen er ook toe dienen dat dit leidt tot een evenwichtiger tandartsdichtheid over het hele land”, schrijft de provincie aan de minister van Volksgezondheid en de Tweede Kamer. Daarom pleit het voor een vierde opleiding, in de regio Zuid-West Nederland. Door leerpraktijken op te zetten in Zeeland, kan de opleiding bijdragen aan het oplossen van de tandartsentekorten.

Door: Nationale Zorggids