Normal_ziekenhuis

Medewerkers van alle acht universitaire ziekenhuizen in Nederland leggen op dinsdag 26 oktober voor de tweede keer het werk neer voor een periode van 24 uur. Ze draaien zondagsdiensten op een doordeweekse dag, wat betekent dat alle planbare zorg die dag komt te vervallen en alleen spoedzorg door zal gaan. Er doen drie keer zoveel afdelingen mee aan de zondagsdienst als vorige maand. Dit meldt FNV. 

Sinds de eerste landelijke actiedag van 28 september zijn er geen verbetervoorstellen binnengekomen van werkgever NFU, zegt de vakbond. “De NFU biedt een loonsverhoging onder de inflatiecorrectie en wil bovendien geen afspraken maken om de extreem hoge werkdruk aan te pakken. Dagelijks staat één op de vijf medewerkers met te weinig collega’s ingeroosterd. Dat houd je even vol, maar niet jaren achter elkaar. Het ziekteverzuim is hoger dan ooit en steeds meer collega’s verlaten de sector uit onvrede. Daarom is het voor veel medewerkers onbegrijpelijk dat de NFU niet met een beter bod komt. De boosheid en daarmee de actiebereidheid onder het personeel is de afgelopen maand dan ook enorm gegroeid”, zegt Elise Merlijn van FNV.

279 afdelingen draaien zondagsdienst

Naast de vakbonden FNV en CNV die vorige maand de zondagsdienst draaiden, sluiten op 26 oktober ook de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en zorgvakbond FBZ zich aan. Ook medewerkers van het Radboudumc doen ditmaal mee. Daarmee is het aantal afdelingen dat volgende week gaat staken verdrievoudigd van 89 in september naar 279 in oktober.

Eindbod NFU

In het eindbod van de NFU krijgt twee derde van de medewerkers een structurele loonsverhoging van 1 procent aangeboden over een periode van 3 jaar. De overige groep medewerkers, bestaande uit verzorgenden, verpleegkundigen en doktersassistenten krijgen 3,5 procent geboden, wat de vier actievoerende bonden ook veel te weinig vinden. Alleen vakbond NU’91 heeft dit eindbod getekend. “En daarmee ligt er nu in feit een nieuwe cao. Een hele slechte welteverstaan, want een gemiddelde huurstijging per jaar ligt al hoger dan wat de NFU over drie jaar aan salarisverhoging biedt”, aldus Merlijn. De vakbond wil een structurele loonsverhoging van 3 procent per jaar voor alle medewerkers met een bodem van 75 euro.

Door: Nationale Zorggids