Normal_vaccineren_inenten_prik

De bestuurders van het Spaarne Gasthuis, Kennemerhart, Sint Jacob, ViVa! Zorggroep, Zorgbalans, Zorggroep Reinalda en De ZorgSpecialist hebben binnen hun organisaties het startsein gegeven voor het halen van de griepprik in de regio Kennemerland. Hiermee hopen zij een voorbeeld te zijn voor alle collega’s in de zorg en de griepvaccinatiegraad in de regio te verhogen. De Gezondheidsraad adviseert al sinds 2007 niet alleen cliënten, maar ook zorgmedewerkers te vaccineren. Dit meldt Zorgbalans. 

Door alle coronamaatregelen van het afgelopen jaar, kwam het griepvirus in Nederland nauwelijks voor, met als gevolg dat we in Nederland nu mogelijk te maken krijgen met een hevigere griepperiode. Het gewone leven komt nog steeds enigszins op gang, maar dat betekent ook dat iedereen meer kans loopt het griepvirus aan elkaar over te dragen. Met de griepvaccinatie voorkomen zorginstellingen mogelijk met elkaar dat veel bewoners en medewerkers griep krijgen.

Daarnaast is de werkdruk van de medewerkers in ziekenhuizen en de ouderenzorg nog erg hoog. Elk geval van uitval door griep dient daarom voorkomen te worden. En mocht een zorgmedewerker griepklachten krijgen, dan levert het extra (in)spanning op omdat hij of zij niet weet of het om Covid-19 of het griepvirus gaat.

Gratis prik voor alle medewerkers

Zorgmedewerkers komen tijdens hun werkzaamheden dagelijks in contact met kwetsbare cliënten en kunnen onbedoeld virussen makkelijk aan hen overdragen. Door hun kwetsbare gezondheid lopen cliënten een hoog risico op griep en de daarbij horende complicaties. Zo lopen mensen met diabetes, long- of hartziekten of een algehele verslechterde weerstand een verhoogd risico op het krijgen van een longontsteking en in het ergste geval kunnen zij zelfs mede aan de gevolgen van griep overlijden. Daarom roepen de bestuurders alle zorgmedewerkers op zich te beschermen tegen het griepvirus: voor zichzelf en voor hun cliënten en bieden zij in oktober en november op hun verschillende zorglocaties een gratis griepvaccinatie aan hun medewerkers aan.

Door gezamenlijk alle zorgmedewerkers op te roepen de griepprik te halen, onder andere met promotiemateriaal zoals filmpjes en een leuk opgetuigde prikkar, hopen de zorgorganisaties uit de regio Kennemerland de vaccinatiegraad onder hun medewerkers flink te verhogen.

Door: Nationale Zorggids