Normal_verpleegkundige_corona_mondkapje

De onvrede onder medewerkers van de academische ziekenhuizen neemt steeds verder toe. Een recordaantal afdelingen heeft zich aangemeld voor de derde stakingsdag op donderdag 25 november. Medewerkers van 366 afdelingen van de umc’s draaien dan een zondagsdienst op een doordeweekse dag; het ultieme stakingsmiddel in de zorg. Dit zijn zo’n 87 afdelingen meer dan tijdens de vorige actie. Dit meldt FNV. 

In september waren bij de eerste actie 89 afdelingen aangesloten; vorige maand tijdens de tweede actiedag waren dat er al 279. Dat steeds meer ziekenhuisafdelingen meedoen met de stakingsactie van vakbonden FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, FBZ en LAD is volgens FNV-bestuurder Elise Merlijn niet vreemd: "Hoe langer het duurt, hoe bozer mensen worden. Steeds meer umc-werknemers zien dat de situatie onhoudbaar is en dat er nu echt iets moet gebeuren. Hopelijk zien de werkgevers dat ook eindelijk in, want de geest is uit de fles en die gaat er niet meer in."

Ruim 80.000 medewerkers

De vier bonden die betrokken zijn bij de actie strijden voor betere arbeidsvoorwaarden voor de ruim 80.000 medewerkers bij de universitaire ziekenhuizen. Werkgeversorganisatie NFU sloot eerder een cao af met de veel kleinere vakbond NU’91 en waarin een loonsverhoging onder de inflatiecorrectie is afgesproken. Bovendien wordt in het eindbod van de NFU onderscheid gemaakt tussen groepen. Twee derde van de medewerkers krijgt 1 procent loonsverhoging over drie jaar. De andere groep – verzorgenden, verpleegkundigen en doktersassistenten – krijgt 3,5 procent over drie jaar.

Solidariteit is groot

Merlijn: "Dat is niet alleen veel te weinig, maar door mensen apart te belonen speel je groepen tegen elkaar uit. Gelukkig zien we heel duidelijk dat de onderlinge solidariteit in de umc’s heel groot is." De FNV wil een structurele loonsverhoging van 3 procent per jaar voor alle medewerkers met een bodem van 75 euro.

Alleen acute zorg

Zolang er geen goed bod op tafel ligt, zullen op donderdag 25 september 325 ziekenhuisafdelingen van de umc’s in Amsterdam (AMC, VUmc), Utrecht, Leiden, Rotterdam, Maastricht, Nijmegen en Groningen een zondagdienst draaien. Dat betekent dat die dag 24 uur lang alle planbare zorg komt te vervallen en alleen de acute zorg doorgaat. Onder acute zorg vallen ook alle patiënten met Covid-19

Door: Nationale Zorggids