Normal_rss_entry-307708

Het duurt niet lang meer voor Nederland 'code zwart' bereikt, de toestand waarin ziekenhuizen zo weinig plekken overhebben dat ze moeten kiezen wie ze nog opnemen. Daarvoor waarschuwt de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

Het aantal coronapatiënten dat op een verpleegafdeling of intensive care belandt, blijft maar stijgen. En de piek is nog niet bereikt, waarschuwt de zorg. Tegelijk vallen artsen en verpleegkundigen uit, doordat ze zelf besmet raken of doordat ze de werkdruk na bijna twee jaar coronacrisis niet meer aankunnen. Ook de thuiszorg heeft het druk, waardoor het heel moeilijk is om opgeknapte patiënten uit het ziekenhuis te ontslaan. Ze houden daardoor bedden voor zieken bezet.

V&VN is niet te spreken over het kabinetsbeleid. "Als je naar de groei van het aantal besmettingen kijkt, zie je dat de landelijke maatregelen lang niet ver genoeg gaan om effect te hebben. Met deze slappe hap houd je de zorg niet overeind", zegt V&VN-bestuurslid Jaap Kappert op de site van de vereniging.

Opschalingsplan 

Samen met de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) heeft V&VN in september een zogeheten opschalingsplan gepresenteerd. De intensive cares, die nu iets meer dan duizend bedden beschikbaar hebben, zouden kunnen uitbreiden tot een capaciteit van 1350 bedden. Dat houden ze ongeveer vier weken vol. Na die maand, of als er meer patiënten zijn, dreigt code zwart. In dat geval moeten ziekenhuizen bij de ingang gaan selecteren. Mensen die niet op een ic terechtkunnen, kunnen dan overlijden, terwijl ze anders misschien nog te redden waren. Het is aan demissionair zorgminister Hugo de Jonge om te beslissen wanneer dit punt is bereikt.

Door: ANP