Bij huisartsen is er al sprake van code zwart

Alle patiënten die niet in ziekenhuizen en verpleeghuizen terechtkunnen, worden door huisartsen behandeld. Daardoor neemt de druk op de huisartsen enorm toe, aldus Adrie Evertse, voorzitter is van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Het gaat met name om mensen die vanwege de afschaling van de planbare zorg in de ziekenhuizen nu op de huisarts zijn aangewezen. Verder komen de coronapatiënten die uit het ziekenhuis ontslagen zijn, maar nog wel zorg nodig hebben, bij de huisartsen terecht.

Code zwart

Volgens Evertse is code zwart bij huisartsen allang van kracht. Omdat de zorg in de ziekenhuizen vastloopt, komen veel patiënten voor langere tijd bij de huisarts terecht, terwijl huisartsen normaal tien tot vijftien minuten aan een consult besteden.

Alle takken van de zorg staan in verbinding met elkaar. Als de spoedeisende minder mensen aankan, komen die bij de huisarts of de thuiszorg terecht. Omdat de zorg overbelast raakt, neemt de druk op familie en mantelzorgers ook toe.

Uitval

Inmiddels zijn er in meer dan 75 procent van de huisartsenpraktijken één of meer werknemers uitgevallen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van een paar weken geleden.

Door: Nationale Zorggids