Normal_baby_zwanger_verpleegkundigen_kind

Op donderdag 9 december bieden kraamverzorgenden een petitie aan werkgeversorganisatie Bo Geboortezorg aan. Ze slaan hiermee alarm over het hoge personeelstekort en de starre houding van werkgevers om tot fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden te komen. Dit meldt FNV. 

Werkgevers in de kraamzorg willen 0 procent loonsverhoging bieden, zegt FNV. “Terwijl de prijzen blijven stijgen. Feitelijk leveren de kraamverzorgenden dus in dit jaar en de werkdruk blijft ondertussen toenemen”, zegt Feli Escarabajal, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. Ongeveer 9.000 mensen zijn werkzaam in de kraamzorg. Ruim 4.000 van hen hebben de petitie ondertekend.
Dagelijkse werkdruk
Naast een petitie overhandigen de medewerkers ook een babypop in een badje met daarin geld en verhalen van verschillende kraamverzorgenden over de dagelijkse werkdruk. “Niet investeren in personeel in tijden van krapte is als het kind met het badwater weggooien. Datgene wat je juist het meest zou moeten koesteren, namelijk het personeel, lijkt zo onbelangrijk voor werkgevers”, stelt Escarabajal. Vanwege de coronamaatregelen zijn slechts tien kraamverzorgenden bij de overhandiging aanwezig, terwijl 176 erbij wilden zijn.

Inkomsten omhoog, personeel omlaag

Sinds de coronapandemie is het aantal geboortes met ruim 6 procent toegenomen. De afgelopen 5 jaar is het uurtarief voor de kraamzorg met 7,86 euro per uur gestegen. De gemiddelde loonstijging per uur is nog geen 1,50 euro. Kraamverzorgenden rijden ook nog eens veel kilometers en de benzinekosten nemen almaar toe. Werkgevers ontvangen jaarlijks een bijdrage vanuit de overheid voor loonsverhoging in de zorgsector.

Door: Nationale Zorggids