Geen bezuiniging op zorg, maar 'remmen stijgende kosten'

Rutte IV zal volgens VVD-leider Mark Rutte zelf niet besparen op de zorg. "We remmen de stijgende kosten af. Dat is noodzakelijk", zegt hij in debat met de kritische oppositie.

In het coalitieakkoord staat een bezuiniging van 4,5 miljard euro per jaar opgenomen voor 2052. Maar daarbij gaat het om een besparing ten opzichte van de trend van stijgende zorgkosten, ofwel het 'afremmen' van de kosten, zoals Rutte dat noemt. De komende jaren gaat er wel extra geld naar de zorg.

"Op de langere termijn stijgen de kosten zó snel", benadrukt Rutte tegenover SP-leider Lilian Marijnissen. Als het kabinet niets doet zullen de zorguitgaven andere investeringen "als een koekoeksjong uit het nest duwen".

Ultimatum

Volgens Marijnissen is het "de waarheid dat er keihard wordt bezuinigd op de zorg". De socialiste hekelt "budgetafspraken" en zegt dat het kabinet "geen respect voor de mensen in de zorg" heeft.

GL-leider Jesse Klaver legde meteen een ultimatum op tafel. "Haal deze bezuiniging eruit, zet hem niet in de boeken. Dán ben ik bereid te praten over waar wel snel slimme besparingen mogelijk zijn."

Rutte noemt de eis van Klaver niet "reeël", maar wil wel met hem praten over hoe de groei van de zorgkosten kan worden afgeremd. "Jesse Klaver heeft een machtsmiddel", merkte Rutte op, omdat de coalitie geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft en daar dus steun nodig heeft van de oppositie.

Door: ANP