gezond bewegen

Veel Nederlanders zijn zich er van bewust dat de huidige samenleving behoorlijk wat van hen vraagt. Als je niet oppast word je meegezogen in een gehaaste maatschappij die zeer veeleisend is. Daarnaast is de sociale druk in ons land enorm hoog. De enige manier om deze tendens het hoofd te bieden, is door aandacht te hebben voor je gezondheid in combinatie met je leefstijl. Uiteraard is dit een zeer ruim begrip maar met deze onderstaande tips om bewuster en gezonder te leven kom je al een heel eind. 

Wat houdt de term leefstijl in?

De term leefstijl heeft betrekking op alles wat te maken heeft met factoren als lichaamsbeweging, voeding, stress, ontspanning en slaappatronen. Je kunt al deze factoren omschrijven als het gedrag waarmee invloed wordt uitgeoefend op je gezondheid. De totaalbalans van deze factoren bepalen naast je omgeving veelal je gezondheid. Als je van plan bent om bewuster en gezonder te leven, zijn dit dus “de knoppen” waar je aan moet draaien. Kunnen we je helpen aan wat voorbeelden? Ontdek dan hieronder hoe je het bewuster en gezonder leven een invulling kunt geven met betrekking op voeding, beweging en door het verbeteren van je kennisniveau op dit gebied. 

Een andere voedingskeuze om bewust en gezond te leven

De bewustwording van het feit dat de huidige samenleving veel vraagt van de mensen heeft geresulteerd in een verandering in het voedingspatroon. Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat Nederlanders gezonder zijn gaan eten. Dit is merkbaar in het toenemend gebruik van groente en fruit. Daarnaast wordt er minder vlees geconsumeerd en worden er veel minder suikerhoudende dranken geconsumeerd. Daarnaast heeft een andere voedingskeuze om bewust en gezond te leven ervoor gezorgd dat er andere keuzes gemaakt worden. Een keuze voor een snack met gezonde ingrediënten was vroeger ondenkbaar en de bewustwording dat het goed is om duurzaam te eten is de laatste jaren sterk gegroeid. Daarnaast volgen steeds meer mensen een keto dieet en wordt het veganistisch eten steeds meer geaccepteerd. 

Een gezonde levensstijl door meer te bewegen

Veel mensen zien zeker in dat ze een gezonde levensstijl kunnen realiseren door meer te bewegen. Voor iedereen is het gezond om elke dag vijf keer per week matig tot intensief te bewegen en dat voor een periode van 30 tot 45 minuten per dag. Als bij het lezen hiervan zul je wellicht denken dat dit een flinke uitdaging is maar het is goed om te realiseren dat het fietsen van en naar je werk en het maken van een goede wandeling met je hond hier ook onder valt. Om een beeld te krijgen of de bovenstaande aanbevolen beweging ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd maken veel mensen gebruik van wearables zoals fitness trackers, smartwatches of apps op de smartphone. Daarnaast worden groepstrainingen weer steeds populairder. Deze groepsdruk zorgt voor de bekende stok achter de deur om toch te gaan sporten ook als de zin hierin wat minder is of de weergoden niet helemaal meewerken. Hiermee willen we aangeven dat groepsdruk niet alleen een bedreiging kan vormen voor een gezonde levensstijl maar ook zeer praktisch kan zijn.

Laat je informeren! 

Het is duidelijk zichtbaar dat vrijwel iedereen handig gebruik maakt van de toegenomen digitale informatievoorziening om zich over ieder onderwerp te laten informeren. Met de opkomst van social media worden we vrijwel automatisch ingelicht of zaken die binnen ons interessegebied vallen. Daarnaast wordt internet tot op de bodem (voor zover er op internet een bodem bestaat) uitgezocht om de oorzaak en de behandeling over een eventuele klacht te vinden. Uiteraard is dit een goede informeren. Er zijn zeer veel sites die ingericht zijn om je te informeren over een gezond en bewust leven. Een website als Gezondtotaal en ggzweb biedt hiervoor de meest praktische informatie. Ben je ook van plan om bewuster en gezonder te leven? dan is het in de gaten houden van dit soort website misschien nog wel de beste tip die we je kunnen geven!