Steeds minder stageplekken voor verpleegkundestudenten

Hbo’s en mbo’s hebben steeds meer moeite met het vinden van stageplekken voor verpleegkundestudenten. De opleidingen willen iedereen met de juiste papieren toelaten, maar dat kan alleen als ze studenten een stageplek kunnen aanbieden. Dit meldt NU.nl

“Alle handen zijn, zeker nu in coronatijd, nodig aan het bed”, weet het Albeda College. Er is dus geen ruimte om de studenten te begeleiden tijdens hun stage.

Tekort aan verpleegkundigen

Nederland komt volgens de laatste schatting in 2030 zo’n 25.000 verpleegkundigen tekort. Er zijn gelukkig wel steeds meer studenten die aan de opleiding verpleegkunde beginnen. Dit schooljaar waren er al duizend studenten meer dan vorig schooljaar.

Hoe ziet de toekomst er nu uit? Het vinden van de juiste stageplaatsen zal voor veel opleidingen lastig blijven. Maar zorginstellingen willen juist wel heel graag nieuwe aanwas, van onwil is dus geen sprake. “Ze zijn zich er heel bewust van dat we, ook nu het moeilijk is, door moeten gaan met opleiden”, aldus Marloes van den Broek, teamleider Verpleegkunde bij hogeschool Fontys.

Stageplekken creëren

Ondertussen kijken de opleidingen ook hoe ze meer stageplekken kunnen creëren. Docenten verpleegkunde lopen soms al een dag mee in een zorginstelling waar studenten stage lopen. Op die manier kunnen zij het personeel ontlasten en zelf de studenten begeleiden. De HAN is zelfs een proef begonnen met stages in de zomer. In de zomerperiode liepen studenten tot nu toe geen stage.

Door: Nationale Zorggids