Meldpunt FNV voor zorgpersoneel met long covid

Er zijn steeds meer zorgmedewerkers die langdurig de nadelige gevolgen van een coronabesmetting ondervinden, de zogeheten 'long covid'. Deze groep komt hierdoor vaak in de financiële problemen. De FNV heeft het demissionaire kabinet eerder al gevraagd om een fonds voor zorgmedewerkers met long covid op te zetten. Dit is echter nog niet van de grond gekomen. Dat meldt de NOS.

Volgens schattingen van het RIVM zijn er duizenden zorgmedewerkers die lijden aan long covid. Veel van hen hebben bericht gekregen van het UWV. Na twee jaar ziekte moeten zij een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA) aanvragen. Dit zorgpersoneel gaat er daardoor financieel nog verder op achteruit. Hun inkomen was al met 30 procent gedaald.

Intensive care

Er bestaat wel een particulier fonds voor zorgpersoneel met corona, maar hier kan deze groep alleen aanspraak op maken als ze op de ic hebben gelegen. Voor een groot deel van deze mensen is dat niet het geval.

De toenmalige minister Van Ark was een voorstander van dit fonds, maar zij werd ziek en sindsdien heeft de politiek weinig meer met het onderwerp gedaan.

Door: Nationale Zorggids