Normal_zorgpersoneel_corona_verpleegkundige

Er is een groot tekort aan verpleegkundigen die op de intensive care kunnen werken. Veel verpleegkundigen vallen uit, er zijn de afgelopen jaren te weinig verpleegkundigen opgeleid en door de aanhoudende drukte is er weinig begeleidingscapaciteit. Hoe is het om in deze hectische tijden een ic-opleiding te volgen? Dat vroegen we student Daniëlle Bolsius. Ook Judith van Grieken, sectormanager Onderwijs bij het Erasmus MC, vertelt over het tekort aan ic-verpleegkundigen. 

“Soms wil ik iets vragen, maar is het daar eigenlijk te druk voor”, zegt Daniëlle. “Op zo’n moment vraag ik me wel af: Als dit nog lang duurt, kan ik dan wel veilig zorg bieden?” Daniëlle heeft het goed naar haar zin op de intensive care van het Amphia Ziekenhuis in Breda. Het is alleen een uitdaging haar leerdoelen en competenties te behalen, nu iedereen zo druk is.

Ook in het Erasmus MC is momenteel weinig ruimte om studenten te begeleiden, volgens Judith van Grieken. “Het probleem is niet zozeer dat te weinig studenten zich aanmelden voor onze ic-opleiding. Maar we hebben simpelweg niet genoeg begeleidingscapaciteit. En je kunt studenten niet in hun eentje laten dobberen.”

Wil je het hele interview met Daniëlle en Judith lezen? Klik dan hier.

Door: Nationale Zorggids / Bente Schreurs