Normal_jongere__probleemjongere__jeugd__hek

FNV Jeugdzorg presenteert de ‘Commissie van Wijzeren’ die staatssecretaris Maarten van Ooijen van Jeugd en Preventie een handje komt helpen bij zijn zware taak om de jeugdzorg weer op de rit te krijgen. Het is een tegengeluid als reactie op het advies dat de ‘Commissie van Wijzen’ vorig jaar gaf aan het kabinet over financiering en hervorming van de jeugdzorg. De FNV-commissie bestaat uit jeugdzorgprofessionals en ervaringsdeskundigen. Dit meldt vakbond FNV. 

Er zijn door FNV Zorg & Welzijn en de sector adviezen opgeleverd voor nu en voor de toekomst. Die adviezen zijn onder meer terug te vinden in het manifest ‘de Jeugdsprong’, waarvoor FNV met St. Beroepseer een brede denktank oprichtte, en het SER-advies ‘Van systemen naar mensen’. Volgens de ‘Commissie van Wijzeren’ moeten deze adviezen de basis zijn voor hervormingen in de sector. Met een brief aan de nieuwe staatssecretaris wil de vakbond duidelijk maken dat er meer werk gemaakt moet worden van de (ervarings)kennis van de commissie. En dat zij niet alleen meepraten, maar ook meebeslissen.

Eigen bijdrage jeugdzorg

De in het coalitieakkoord aangekondigde bezuinigingen, maar ook de eigen bijdrage legt voor FNV Zorg & Welzijn een bom onder alle randvoorwaarden die nodig zijn om de sector te redden. “Dat er nu een kabinet aantreedt dat opnieuw wil bezuinigen op deze sector is onacceptabel. Jeugdzorgverleners zitten al jaren met de handen in het haar en steeds meer van hen verlaten gedesillusioneerd de sector. De overgebleven ‘die hards’ hebben hun laatste hoop op de nieuwe staatssecretaris gevestigd. Hopelijk worden ze gehoord, want tot nu toe werden ze steeds buiten de deur gehouden”, aldus Maaike van der Aar van FNV.

Door: Nationale Zorggids