Normal_ouderen_ouderenzorg_mantelzorg

Doordat de formele zorg stokt, zijn mantelzorgers genoodzaakt meer zorgtaken op zich te nemen. In de thuiszorg is er structureel sprake van personeelstekort en vallen veel werknemers uit door ziekte. De 5,5 miljoen mantelzorgers in Nederland hebben het daardoor drukker dan ooit. Dit meldt Trouw. 

Sinds corona, lopen de thuiszorg en wijkverpleging vast. Het is steeds moeilijk om de roosters op en in te vullen. Zorgverleners vragen mantelzorgers daardoor steeds vaker om te helpen en dat gebeurt structureel.

Naast werk en gezin

Mantelzorg moet iets zijn wat iemand erbij of ernaast doet. Naast het werk en een gezinsleven. Iemand die mantelzorger is voor zijn of haar moeder en ’s ochtends te horen krijgt dat haar dagbesteding is geannuleerd, komt daardoor in de knel. Die moet dan het werk afbellen om zorg te verlenen aan zijn of haar moeder, legt MantelzorgNL uit. Een mantelzorger kan ervoor kiezen om alsnog naar het werk te gaan, maar dat gebeurt dan vaak met een slecht geweten. “Je kunt als zorgprofessional niet op die manier over de levens en invulling van mantelzorgers beslissen”, aldus Liesbeth Hoogendijk van MantelzorgNL.

Gelijkwaardige gesprekspartners

Als het aan de mantelzorgorganisatie ligt, worden mantelzorgers en professionals gelijkwaardige gesprekspartners en spreken zij af dat zorgverleners minder doen als het eigen netwerk daar de mogelijkheden voor heeft en dat zij meer doen als het eigen netwerk het niet aankan.

Door: Nationale Zorggids