Normal_rechtszaak1

De 50-jarige huisarts die seks had met een getrouwde patiënte, heeft een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden tegen zich horen eisen. Het slachtoffer zou kwetsbaar zijn en dat wist de huisarts omdat hij haar een verwijzing had gegeven voor een psycholoog en psychiater. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Na eerst berichtjes te hebben uitgewisseld, maakten ze seksafspraken. Na een maand kwam de man van de patiënte achter de relatie. De patiënte deed aangifte bij de politie omdat de huisarts haar slechte mentale gezondheid aangreep om seks met haar te hebben. Tijdens de zitting deze week gaf de huisarts toe op de hoogte te zijn van de kwetsbaarheid van de vrouw. Toch zegt hij dat er geen sprake was van misbruik omdat zij ook interesse had getoond in hem.

Bijzondere zorgplicht

Voor de officier van justitie is het duidelijk dat de arts te ver is gegaan. “De verdachte heeft misbruik gemaakt van haar vertrouwen. Hij had een bijzondere zorgplicht.” Daarom eiste ze woensdag een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden. Ook zou hij een tweejarig voorwaardelijk beroepsverbod opgelegd moeten krijgen en een contactverbod.

Door: Nationale Zorggids