Normal_normal_huisarts_arts_dokter_polikliniek

Vijf maanden na de invoering van de e-consult met digitale triage, zien patiënten van huisartsencentrum Axel, de huisarts én praktijkmedewerkers hier de voordelen van. De Zeelandse praktijk is de eerste praktijk in Zeeland waar de triage volledig digitaal afgenomen wordt, indien patiënten dat willen. Zorgverzekeraar CZ heeft het centrum ondersteund bij de totstandkoming van de digitale triage via het platform Spreekuur.nl. Dit meldt CZ.

Via Spreekuur.nl kunnen patiënten zelf het consult voorbereiden door antwoord te geven op allerlei vragen. Als ze willen kunnen ze ook foto’s of filmpjes toevoegen aan de triage. Behandelaren in de huisartsenpraktijk hebben voorafgaand aan het consult een duidelijk beeld van de zorgvraag. Als een patiënt dat wil, kan de consult zelf ook via de chat of beeldbellen plaatsvinden. Patiënten zijn positief over deze digitale ervaring en ook de huisartsenpraktijk is er goed over te spreken.

Fijne aanvulling

“Ik vind het echt een fijne aanvulling op de diensten in onze praktijk”, zegt huisarts Yuri Samandar. “Het afhandelen van de e-consulten gaat sneller en makkelijker. De assistente stelt me de vraag, ik geef het antwoord en de assistent typt het in. Gemiddeld kunnen we op die manier 15 consulten per uur afhandelen. Dat gaat dan met name om niet-complexe vragen.” Het verlaagt de werkdruk en maakt het werk inhoudelijk ook nog eens aantrekkelijker, stelt de huisarts. Een deel van de consulten is door de assistentes af te handelen, waardoor hun werk afwisselender is geworden. Ze hoeven niet alleen maar telefoontjes aan te nemen en er wordt ook nog eens minder gebeld.

238 digitale consulten

In de afgelopen vijf maanden ontving het huisartsencentrum 238 digitale consulten, die met name onder werktijd werden verstuurd. De meeste hulpvragen gingen over huidklachten, medicatieklachten en klachten aan het bewegingsapparaat.

Huisartsentekort

In Zeeland neemt, net als in de rest van het land, de druk op huisartsenpraktijken toe. Er is een groot tekort aan praktijkhouders en waarnemers willen vooral in (of in de buurt van) grote steden wonen. In Zeeland is er veel vergrijzing onder huisartsen, wat betekent dat een grote groep binnen de komende tien jaar met pensioen gaat. Voor een toekomstbestendige huisartsenzorg in Zeeland is CZ een paar jaar geleden een programma begonnen.

Door: Nationale Zorggids