Normal_normal_spermadonor

Meer dan vijftig mogelijke donorkinderen van gynaecoloog Jos Beek hebben zich de afgelopen dagen gemeld bij Stichting Fiom. De fertiliteitsarts uit Leiden gebruikte zeker dertien jaar lang zijn eigen sperma om kinderen te verwekken bij vrouwen die gebruik wilden maken van een anonieme spermadonor. Stichting Fiom kwam achter dna-matches van 21 kinderen. Dit melden NOS en Metro. 

Het Zwolse ziekenhuis Isala deed vorige week een oproep aan patiënten van vruchtbaarheidsarts Jan Wildschut die zijn eigen sperma gebruikte bij zeker 47 donorkinderen. Hier reageerden ook donorkinderen van Jos Beek op, die een melding deden bij Fiom. Iedereen die een melding doet, wordt ingeschreven in de dna-databank van de organisatie. Deze databank bevat dna van donorkinderen en donoren. Fiom maakt matches en ontdekt zo of er halfbroers- of zussen zijn en soms ontdekt de organisatie wie de biologische vader is.

21 donorkinderen gelinkt aan Beek

In het geval van Beek kwam Fiom achter de dna-matches van 21 kinderen. Nader onderzoek liet zien dat al deze kinderen na behandeling bij gynaecoloog Beek waren geboren. Uiteindelijk wist de specialist op het gebied van afstammingsvragen het dna te matchen met één van de kinderen van de man en lichtte het in de zomer van 2021 het Alrijne Ziekenhuis in.

Door: Nationale Zorggids