Normal_rechtspraak

Nadat een man een nekbehandeling had ondergaan bij zijn chiropractor, werd hij invalide. Hij deed aangifte tegen zijn zorgverlener en de zaak werd maandag behandeld. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) ontbreekt het bewijs dat de chiropractor de invaliditeit bij de man heeft veroorzaakt. Dit meldt NRC. 

Tijdens de behandeling bij de chiropractor in januari 2016, kreeg de patiënt een scheur in de binnenkant van zijn slagader; een welbekende complicatie na nekmanipulatie. Hij kreeg een beroerte en is zes jaar na dato nog steeds invalide. De man verwijt zijn behandelaar van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. 

Omstreden behandeling

Nekmanipulatie gaat gepaard met het risico op cervicale arteriële dissectie, ofwel een scheur in de slagader en is daarom omstreden. Chiropractors en manueel therapeuten mogen de behandeling uitvoeren, mede omdat er nog geen causaal verband is gevonden tussen de complicatie en behandeling. Het kan namelijk zijn dat een patiënt al een dissectie heeft, zodra hij op de behandeltafel komt te liggen. Daarom spreekt de advocaat van de chiropractor ook over pech. En zo staat de officier van justitie van het OM er ook in: er is geen bewijs voor causaal verband.

Het OM wil de chiropractor niet vervolgen, omdat “mogelijke andere oorzaken niet uitgesloten kunnen worden”.

Door: Nationale Zorggids