Normal_vereniging_tegen_de_kwakzalverij_eist_beroepsverbod_voor_chiropractors

Maandag 21 februari deed de strafrechter uitspraak in een zaak, aangespannen door een 33-jarige man die tijdens een nekmanipulatie door zijn chiropractor een dubbelzijdige vaatdissectie opliep. Hij raakte acuut bewusteloos, lag vijf weken op de intensive care en is levenslang invalide geworden. De chiropractor is vrijgesproken. De Vereniging tegen Kwakzalverij is van mening dat chiropractie in Nederland verboden moet worden. En als dat onmogelijk is, dan zou in elk geval met onmiddellijke ingang het manipuleren van de nek verboden moeten worden. Dit meldt de Vereniging tegen Kwakzalverij. 

Volgens vereniging werd tijdens de rechtszaak aangehouden dat de man voorafgaand aan de behandeling al twee dissecties had en de hoofdpijn hadden veroorzaakt. De manipulatie van de nek zou volgens de advocaat van de chiropractor een secundaire rol hebben gespeeld. “Vooral chiropractors hechten geloof aan deze argumentatie, maar merkwaardigerwijs deden in deze zaak vier deskundigen met succes een beroep op deze redenering”, aldus de Vereniging tegen Kwakzalverij.

Alternatieve geneeswijze

Chiropraxie is een alternatieve geneeswijze, met volgens de vereniging als centraal geloofsartikel dat een verkeerde stand van de ruggenwervels verantwoordelijk is voor 95 procent van alle gezondheidsproblemen. Het detecteren en corrigeren ervan kan de symptomen verlichten en de algehele gezondheid verbeteren. Daar ontbreekt volgens de Vereniging tegen Kwakzalverij wetenschappelijk bewijs voor. 

Nekmanipulatie

Toch benadrukt de organisatie dat de meeste chiropractische handgrepen weinig kwaad kunnen. Dat geldt echter niet voor de nekmanipulatie. Daarbij wordt het gestrekte hoofd onderworpen aan krachtige rotaties. Door de behandeling kan in zeldzame gevallen schade optreden van de halsslagaderen, die bloed naar de hersenen leiden. Deze cervicale arteriële dissectie leidt dan tot beroerten en herseninfarcten. Hoe vaak dat het geval is, is onbekend. “Maar gezien het feit dat enig nut nooit is aangetoond en er dus sprake is van een negatieve risk/benefit verhouding is elke complicatie onacceptabel.”

Beroepsverbod

De Vereniging tegen Kwakzalverij wil daarom dat chiropractors in Nederland een beroepsverbod krijgen of in ieder geval verboden worden om nog nekmanipulaties uit te voeren. Randvoorwaarden die bijdragen aan de populariteit van chiropraxie zouden met voorrang moeten worden geadresseerd, aldus de vereniging. Dat betekent dat jongeren die buitenlandse opleidingen tot chiropractor volgen geen studiefinanciering zouden moeten krijgen. Ook moet vrijstelling van btw voor chiropraxie verdwijnen, want daarmee suggereert de Belastingdienst dat er sprake is van gezondheidswinst door deze behandeling. Tot slot stelt de organisatie dat er een verbod moet komen op het voeren van een doctorstitel door chiropractors, er geen betalingen meer zijn vanuit de aanvullende zorgverzekering en dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zich intensief met de beroepsgroep blijft bemoeien.

Door: Nationale Zorggids