Brabantse ziekenhuizen hebben besmet personeel nodig op ic’s en SEH

Werknemers in Brabantse ziekenhuizen die besmet zijn met het coronavirus, worden gevraagd om toch te komen werken. Anders zijn de ziekenhuizen genoodzaakt om operaties en andere ingrepen weer af te zeggen. Alleen besmette mensen die onmisbaar zijn en op de spoedeisende hulp, intensive care of operatiekamers werken, worden gevraagd om te komen. Dit meldt Omroep Brabant. 

Veel Brabantse medewerkers zitten sinds carnaval in isolatie. Het ziekteverzuim op bepaalde afdelingen is deze week opgelopen tot 20 procent. Ondanks de grote hoeveelheid besmettingen, hebben maar weinig mensen klachten. Volgens het Regionaal Overleg Acute Zorg in Brabant lijkt het nu meer op de griep en zullen de ziekenhuizen de besmettingen ook zo benaderen, onder strikte voorwaarden. Dit betekent dat alleen mensen die onmisbaar zijn en op kritische afdelingen als de SEH werken, worden gevraagd om te komen.

Geen sprake van dwang

Er is geen sprake van dwang. Personeel mag komen, maar is niet verplicht. “Het draait om bereidwilligheid en vrijwilligheid van onze mensen”, aldus Bart Berden van het Regionaal Overleg Acute Zorg. Besmet personeel op de werkvloer wordt voorzien van IIR-mondneusmaskers en andere extra beschermingsmiddelen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is op de hoogte gebracht van het beleid van de Brabantse ziekenhuizen. Deze schrijft dat dit is toegestaan, maar alleen bij hoge uitzondering en onder strenge voorwaarden.

Door: Nationale Zorggids