Normal_opleiding_tot_echografist_voor_nieuwkomers_met_medische_achtergrond

In het Amsterdam UMC en Cardiologie Centra Nederland kunnen medisch geschoolde migranten straks als echocardiograaf aan de slag. Via de Echocardiografie Academie kunnen ze eerst een praktische en theoretische opleiding volgen. De eerste lichting nieuwkomers kan in april van start en bij CCN aan het werk. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Volgens initiatiefnemer Aernout Somsen is de echografie de bottleneck van de zorg voor patiënten met hart- en vaatziekten. “De impact van wachtlijsten op patiënten is groot. Met stress en eenzaamheid tot gevolg.” Maar omdat zorgverleners uit Turkije, Marokko of Oekraïne hier niet zomaar aan de slag kunnen, blijft kennis en kunde van nieuwkomers onbenut. Uit onderzoek van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken blijkt echter dat juist asielzoekers en vluchtelingen nodig zijn in de strijd tegen personeelstekorten in de zorg.

Diversiteit in de zorg

Daarnaast is het volgens Somsen belangrijk dat er meer diversiteit in de zorg komt. Patiënten met een migratieachtergrond ervaren daardoor minder een drempel om de juiste zorg te zoeken. Sommige aandoeningen en ziektes komen in bepaalde culturen vaker voor, stelt Somsen. Daarom is het des te belangrijker dat zorgverleners met eenzelfde achtergrond kunnen helpen bij het aanpassen van iemands leefstijl. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky