Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis hoeft een verpleegkundige die om ontbinding van haar contract en een fikse transitie- en schadevergoeding vroeg, geen 338.000 euro te betalen. In plaats daarvan moet de vrouw bijna 800 euro griffierecht en meer dan 8.000 euro salaris voor de advocaat uit eigen zak betalen. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

De anesthesieverpleegkundige wilde haar contract laten ontbinden na een onenigheid tussen haar en een anesthesioloog, waarbij het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) – volgens haar - onvoldoende bemiddelde. Er zou sprake zijn van ernstig verwijtbaar gedrag. Vorig jaar eiste ze nog 500.000 euro bij de kantonrechter, maar die wilde het contract niet laten ontbinden.

Onbetamelijk en onacceptabel

In juni 2020 werd de anesthesioloog boos op de verpleegkundige omdat ze een geopereerde patiënt een middel toediende, zonder zijn toestemming. Dat de woede-uitbarsting van de arts onbetamelijk en onacceptabel is, is volgens het hof duidelijk. Hij gedroeg zich intimiderend, gebruikte krachtige taal en kwam de operatiekamer met veel bombarie binnengelopen. Toch stelt ook het gerechtshof dat de vrouw geen recht heeft op een schadevergoeding.

Geen sprake van ernstig verwijtbaar gedrag

Hiervoor zou namelijk sprake moeten zijn van ernstig verwijtbaar gedrag door het ziekenhuis. En dat is niet het geval. Wel heeft het JBZ te makkelijk gedacht over de klacht van de verpleegkundige. Er had nader onderzoek moeten plaatsvinden, maar in plaats gingen de twee medewerkers een bemiddelingstraject in en deed een onafhankelijk bureau onderzoek naar de situatie. Dat maakt dat het ziekenhuis zich niet ernstig verwijtbaar heeft gedragen. Het gerechtshof wijst het verzoek tot ontbinding van het contract dan ook af, tezamen met de geëiste vergoedingen. Zij moet de kosten voor griffierecht betalen en de gemaakte kosten door de advocaat.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky