Normal_fnv_start_petitie_voor_long_covidfonds_zorgmedewerkers

Vakbond FNV is een petitie gestart voor een long covidfonds voor zorgmedewerkers. Sinds de FNV eind december een meldpunt opende, hebben inmiddels ruim 4.400 zorgmedewerkers met langdurige klachten na een coronabesmetting, zich gemeld. Ongeveer duizend medewerkers zijn besmet geraakt tijdens de eerste coronagolf en dreigen binnen nu en twee maanden hun baan te verliezen, omdat ze dan langer dan twee jaar ziek zijn. Dit meldt FNV. 

Daarnaast hebben veel zorgverleners hoge kosten moeten maken voor hun herstel, terwijl zij vanaf het tweede ziektejaar ook minimaal 30 procent terugvallen in inkomsten.

Overheid is nalatig geweest

De FNV roept via de petitie de overheid op om haar verantwoordelijkheid te nemen en de zorgprofessionals op een rechtvaardige manier tegemoet te komen. Want de overheid is volgens de vakbond nalatig geweest, onder meer door - zeker in het begin van de pandemie - onvoldoende persoonlijke beschermingsmiddelen voor zorgmedewerkers te verstrekken. Voormalig minister Tamara van Ark had een financiële tegemoetkoming al toegezegd, maar het kabinet komt nog steeds niet over de brug.

Iedereen die deze zorgmedewerkers een warm hart toedraagt, kan de petitie voor een long covidfonds steunen.

Door: Nationale Zorggids