Normal_zorgpersoneel__zorgverlener__salaris

Een jaar lang kregen 225 medewerkers van Gelre ziekenhuizen te veel betaald. Het bestuur van de ziekenhuisgroep eist het extra uitgekeerde bedrag van 250.000 euro terug. Medewerkers willen dat de vordering wordt kwijtgescholden. Dit meldt NRC. 

De 225 medewerkers, vooral verpleegkundigen op de eerste hulp en intensive care, kregen afgelopen jaar hun extra gemaakte uren dubbel uitbetaald. Zij draaiden door grote coronadrukte diensturen buiten het reguliere rooster. Volgens Gelre ziekenhuizen was dit een menselijke fout die een jaar lang gemaakt werd, ondanks aanhoudende vragen door personeel. Naast verpleegkundigen, kregen ook receptie- en secretariaatmedewerkers, analisten, en voedings- en afdelingsassistenen door hun verschoven diensten hun extra uren dubbel uitbetaald.

20.000 euro

Gelre ziekenhuizen wist hier pas in februari vanaf, toen een medewerker aan de bel trok wegens een te lage uibetaling – ofwel, een correcte uitbetaling. De raad van bestuur heeft nu besloten dat medewerkers de bedragen moeten terugbetalen. Voor sommigen gaat het om een bedrag van bijna 20.000 euro.

Vorige week vond hierover een bijeenkomst plaats. Het ziekenhuisbestuur legde hierbij geen verantwoording af, tot grote verontwaardiging van het personeel. Arbeidsrechtadvocaat Pascal Besselink zegt over de eis: “Als werknemers vragen hebben gesteld over het salaris en bevestigd hebben gekregen dat het in orde was, dan mochten ze ervan uitgaan dat het klopte. Dan kan terugvordering in strijd zijn met het principe van goed werkgeverschap.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky