MartiniZorg weer in opspraak: ditmaal door winstuitkering eigenaar

Na berichten over ondermaatse zorg, een faillissement, geweldsincidenten en drugssmokkel, komt MartiniZorg nu weer in opspraak: de eigenaar zou in twee jaar tijd 2 miljoen euro hebben uitgekeerd aan zijn eigen onderneming. Illegaal is dat niet, maar het is volgens deskundigen wel een morele kwestie. Dit meldt RTV Noord.  

Een ingewikkelde bedrijfsconstructie maakt Ruud Slot hoofdeigenaar van MartiniZorg. Het moederbedrijf, De ZorgZaak, heeft Slot als aandeelhouder en bestuurder. In 2020 en 2021 ontving hij een salaris die binnen de wettelijke normen viel. Maar Slot keerde ook winst uit. In totaal gaat het om 2,1 miljoen euro die hij naar een persoonlijke onderneming doorsluisde. Deskundigen vinden dit een opvallend hoog bedrag, vooral in vergelijking met de investeringen die hij in de bedrijven deed.

Of het geld dat de gemeente aan MartiniZorg betaalt aan de zorg wordt besteedt, is al langer de vraag. De gemeente Groningen stelde in oktober 2021 al vast dat het geld niet altijd naar patiëntenzorg ging, waarna de organisatie 40.000 euro moest terugbetalen aan de gemeente.

Personeelskosten

Gemiddeld gaat 67 procent van alle inkomsten van een zorgbedrijf naar het personeel. Bij MartiniZorg lag dit percentage in 2017 en 2018 een stuk lager: 55 procent van de omzet ging naar personeelskosten. In 2020 ging er juist flink meer geld naartoe: 86 procent werd uitgegeven aan personeel. Slot zou een aantal leidinggevend het bedrijf uit hebben gewerkt en externen hebben aangenomen die flink meer geld vroegen. Volgens een ex-werknemer wilde Slot failliet gaan.

Volgens Slot is er helemaal geen geld weggesluisd en is het geld “aangewend ten bate van de zorg”, waaronder een gezondheidscentrum in Hoogeveen en een Vitaliteitsoord in Frederiksoord. 

De hele reconstructie over de omgang van MartiniZorg met zorggeld, lees je hier

Door: Nationale Zorggids