Podcast ‘niet jouw schuld’ – shame sexting met Robin Griffin en Jacqueline Kleijer

Robin Griffin was zowel pleger als slachtoffer van online shaming. In deze aflevering vertelt ze hoe ze op de middelbare school een doorgestuurde naaktfoto verder verspreidde en hoe een paar jaar later de rollen omgedraaid waren en er een valse naaktfoto van haar werd doorgestuurd. Jacqueline Kleijer, specialist media opvoeding, (online)identiteit, seksualiteit en beïnvloeding, legt uit hoe je met jongeren kan praten over onlinegedrag en reflecteert op het verhaal van Robin.

Wat is shame sexting? En wat is het verschil tussen sexting? Hoe kunnen we sexting als ‘fijn’ en ‘veilig’ gaan zien dat hoort bij de ontwikkeling van jongeren? Hoe speelt groepsdynamiek een rol bij online shaming? Kunnen we niet allemaal pleger zijn? Op welke manier spelen traditionele gendernormen hierin een rol? Hoe kan je victimblaming voorkomen? En hoe kan je als professional uiteindelijk bijdragen aan een leuke en veilige omgeving online? Deze vragen komen aan bod in de aflevering van shame sexting!

‘niet jouw schuld’

niet jouw schuld’: dé podcast gemaakt door Atria Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis en Rutgers Expertisecentrum Seksualiteit, speciaal voor professionals uit de velden zorg, onderwijs en veiligheid & justitie! 

Een podcast door en voor jongerenwerkers en professionals uit de velden zorg, onderwijs. veiligheid en justitie die te maken krijgen met slachtoffers van gendergerelateerd geweld. Praten over partnergeweld, ongewenst gedrag in het uitgaansgeweld of mishandeling is niet moeilijk, als je tenminste weet wát je kunt vragen en hóe de vragen gesteld kunnen worden. Want hoe behandel je een slachtoffer dat mishandeld wordt door diegene van wie ze houdt? Of hoe herstel je iemands zelfbeeld die ten onder gaat aan shame sexting?
Beluister hier de podcast via Spotify!
Beluister hier de podcast via Apple Podcasts!

"De schuld wordt nog vaak bij het slachtoffer gelegd, en dat er niet wordt gekeken naar diegenen die het doorsturen, naar de daders. Het afkeuren van seksueel zijn, vooral online, zit nog zo diep in onze maatschappij. "
- Robin Griffin 

''Shame sexting komt veel voor onder jongeren, zij zitten in de piek van hun ontwikkelingsfase. Het is belangrijk dat scholen zich hierop voorbereiden en weten hoe ze jongeren kunnen opvangen en begeleiden.''
- Jacqueline Kleijer

Sinds 26 april elke week een aflevering!

In deze podcastreeks vertellen professionals hoe zij in de dagelijkse praktijk bepaalde onderwerpen aanpakken aan de hand van persoonlijke verhalen van jongeren die gendergerelateerd geweld hebben meegemaakt. De thema's partnergeweld, seksueel grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven, shame sexting, LHBTIQ+ representatie op scholen, gendergerelateerd geweld tegen jongens en straatintimidatie worden behandeld. Elke dinsdag wordt er een nieuwe aflevering gelaunched!

Teamtool: in gesprek gaan met je collega's

Wat deze podcast speciaal maakt, is dat elke aflevering een teamtool bevat! Hierdoor kan je dieper ingaan op de onderwerpen die behandeld worden in de specifieke aflevering. Deze teamtool bestaat uit methodes, achtergrondinformatie en opdrachten speciaal ontwikkeld voor jongerenwerkers en professionals uit de velden zorg, onderwijs en justitie. Dit biedt de mogelijkheid het lerend vermogen van je collega's en organisatie te versterken op deze specifieke thema's van gendergerelateerd geweld.

Ga met elkaar aan de slag en help ons mee in onze missie om gendergerelateerd geweld onder jongeren te voorkomen!

Act4Respect

De publiekscampagne is onderdeel van het bredere programma Act4Respect dat voor én met jongeren, jongvolwassenen en professionals (werknemers) in beleid en praktijk werkt aan de preventie van fysiek, seksueel en online geweld. Naast de publiekscampagne bestaat Act4Respect uit deskundigheidsbevordering, het (door)ontwikkelen van interventies en een kennishub voor professionals. Meer staat op www.act4respect.nl.

Nieuwsgierig geworden? De aflevering partnergeweld van de podcast ‘niet jouw schuld’ is nu te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts!