Normal_overstappen_naar_de_zorg__ik_wilde_het_werk_doen_wat_ertoe_doet._relevant_zijn._

Reizigers op Utrecht Centraal en bezoekers en patiënten van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) kunnen sinds kort de reizende tentoonstelling ‘Komt een mens bij de dokter’ bezoeken. Het initiatief van de Alliantie Gezondheidszorg op Maat vertelt de verhalen van mensen die door schaamte, onwetendheid en verkeerde aannames niet altijd de zorg krijgen die ze nodig hebben. Dit meldt Rutgers. 

Sekse, gender, seksuele oriëntatie en levensloop spelen een belangrijke rol bij aandoeningen en de behandeling hiervan. Maar omdat hierover nog veel kennis ontbreekt, of onvoldoende wordt toegepast, worden diagnoses soms gemist en behandelingen (te) laat gestart.

Zo werd Kai als trans jongen in de jeugdzorg in een meidengroep geplaatst en kreeg Bart het gevoel dat hij als man zelf zijn depressie moest oplossen. Yoa’s verhaal in 'Komt een mens bij de dokter' laat zien dat het belang van inclusieve gezondheidszorg niet stopt bij de voordeur, door te vertellen over haar fijne ervaringen in een woonvoorziening voor oudere LHBTI-personen.

Hetero cis man

“In de spreekkamer is de hetero cis man nog steeds het uitgangspunt. Lesbische, homoseksuele en bi+ mensen krijgen regelmatig te maken met aannames en stereotypen. Daardoor krijgen én vragen ze niet altijd de juiste zorg. Ook trans- en non-binaire personen krijgen vaak niet de zorg die ze nodig hebben, terwijl intersekse personen juist geconfronteerd worden met onnodige medicalisering van hun zorgvragen. Kennis en een open houding bij zorgprofessionals is dan ook essentieel”, zegt Marie Ricardo, directeur van COC Nederland. Ook zorgverleners komen hierover aan het woord in de tentoonstelling.

Route door Nederland

De tentoonstelling is op 24 mei geopend op Utrecht Centraal en in het UMC Utrecht. Daar loopt hij tot 17 juni. Vanaf dan is de tentoonstelling hier te zien:

  • Van 17 tot en 19 juli aan de Coolsingel en in het Erasmus MC in Rotterdam
  • Van 24 augustus tot 12 september in Groningen
  • Van 12 september tot 3 oktober in Nijmegen
  • Van 3 oktober tot 26 oktober in de Stopera, het VUmc en AMC in Amsterdam
  • Van 26 oktober tot 16 november in Maastricht
  • Van 16 november tot 7 december in Leiden

Door: Nationale Zorggids