Normal_image001

Sommige deskundigen zeggen dat er geen sluitend bewijs is dat mobiele telefoons gevaarlijk zijn. Anderen zijn ervan overtuigd dat mobiele telefoons in de voetsporen zullen treden van asbest en tabak - stoffen waarvan we dachten dat ze gevaarlijk zouden zijn, maar waarvan we jarenlang niet helemaal konden bewijzen dat ze schadelijk waren. Aangezien je niet in een tijdmachine kunt springen om te zien welke effecten mobiele telefoons op ons allemaal hebben gehad (of niet) over 50 jaar, wat moet je dan doen? Dit artikel lezen natuurlijk, al zijn er ook eenvoudige voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om jezelf te beschermen tegen je smartphone. 

 

 

De potentiële gezondheidsrisico’s 

Sommige experts zijn van mening dat de smartphone helemaal niet gevaarlijk is voor de mens, anderen geven juist aan dat dit wel degelijk het geval is. Ze wijzen op tal van onderzoeken die het gebruik van mobiele telefoons - en met name de microgolfstraling die mobiele telefoons uitzenden - in verband hebben gebracht met hersenkanker, tumoren en schade aan het sperma. De risico's van microgolfstraling worden fel bediscussieerd. Maar studies geven aan dat dergelijke straling DNA kan beschadigen, de bloed-hersenbarrière kan verzwakken en markers kan verhogen die worden geïdentificeerd als risicofactoren voor kanker. Ondanks hun zorgen zijn deze experts realistisch, ze verwachten namelijk niet dat je nu direct je smartphone de prullenbak in gooit. En zelfs sceptici zullen het erover eens zijn dat het geen kwaad kan om eenvoudige maatregelen te nemen om de (potentiële) risico's te beperken. Daarover lees je hieronder meer.

Zorg voor afstand

Gebruik bijvoorbeeld een bekabeld handsfree-apparaat wanneer je telefoneert. Of gebruik de luidsprekerfunctie van je mobiele telefoon, alles om de telefoon uit de buurt van je lichaam te houden. Voor elke millimeter die je tussen jezelf en je telefoon plaatst, verminder je namelijk de absorptie van microgolfstraling door je lichaam met 15 procent. Die regel is dubbel belangrijk in landelijke gebieden, waar je telefoon meer microgolven pompt in een poging een signaal te vinden. 

Niet in je zak

De slechtste plek om je telefoon te bewaren: in de voorzak van je broek of overhemd. Zelfs als je niet aan het bellen bent, zendt je mobiele telefoon nog steeds microgolven uit. En in tegenstelling tot je hoofd, waar een dikke schedel je hersenen een beschermende barrière biedt, zijn je geslachtsklieren in wezen weerloos. In handleidingen van mobiele telefoons staat dat mensen hun telefoon nooit tegen hun lichaam mogen houden, maar mensen lezen helaas de kleine lettertjes niet. Begin daarom met het dragen van een telefoontasje. Als dat niet je stijl is, kun je altijd nog een van de vele tassen kopen waarin je je telefoon kunt plaatsen. Dit is bovendien nog eens veiliger ook. 

Niet in je slaapkamer

Installeer nooit draadloze telefoons of internetrouters in je slaapkamer. Net als een mobiele telefoon zenden andere draadloze apparaten microgolven uit. En draadloze routers en telefoons stoten vaak nog meer microgolven uit dan mobiele telefoons. Om die reden wil je die apparaten niet in dezelfde ruimte plaatsen waar je een derde van je tijd doorbrengt.