Normal_hypth

Waarom kiest de AIOS voor een hypotheek bij Van Lanschot

In onze nieuwe blogserie laten we bankers aan het woord uit het team van Van Lanschot Healthcare. Deze keer een interview met Esther Kok die verantwoordelijk is voor de dienstverlening aan Medisch Specialisten en Artsen In Opleiding tot Specialist (AIOS).

Van Lanschot's, Esther Kok, bespreekt hoe het bedrijf precies passende oplossingen biedt om hypotheekaanvragen voor AIOS mogelijk te maken.

Welke zaken spelen er bij een AIOS voor de aanvraag van een hypotheek?

"Als je klaar bent met je studie geneeskunde en bezig bent met een specialisme, kan een AIOS moeite hebben om op basis van een kortlopend contract een hypotheek te krijgen. Bij Van Lanschot kijken we naar wat haalbaar is. Dat komt omdat wij een eigen team van Healthcare hebben die de zorgmarkt begrijpen en precies weten wat een AIOS nodig heeft en dat maakt het gesprek makkelijker. Met de ontwikkelingen op opleidingsgebied en ministerie wordt dat wellicht nog uitdagender.

Waar kan een AIOS tegenaanlopen bij de aankoop van een huis?

Een specialisatie brengt een lange en intensieve opleidingsperiode met zich mee. Op dit punt is het hebben van een mooi huis in de buurt van het ziekenhuis van groot belang voor het geestelijk welzijn van AIOS.

Maar de huren zijn hoog en de meeste AIOS voldoen niet aan de eis van een vast contract die grootbanken stellen om een lening of hypotheek te kunnen afsluiten. Bovendien is de markt nu zo overspannen dat je vaak moet overbieden om een huis te kunnen kopen. Terwijl er door de oplopende rente en de stijgende maandlasten juist minder geleend kan worden”.

Extra ruimte voor AIOS bij de aanvraag van een hypotheek

"Omdat ik weet wat ze in de nabije toekomst zullen verdienen, kan ik meer ruimte creëren voor een AIOS die een huis wil kopen. Omdat we niet alleen rekening houden met het huidige inkomen, maar ook met het verwachte inkomen over een paar jaar. Het is dus niet nodig dat een tijdelijk contract een barrière vormt voor het verstrekken van een hypotheek voor een AIOS.

De maandelijkse uitgaven moeten echter wel binnen ons budget vallen op het moment dat wij een hypotheek aanbieden. Daarom bekijken we reële uitgaven en oplossingen op maat om te berekenen of ze betaalbaar zijn. Door bijvoorbeeld een deel van de hypotheek aflossingsvrij te verstrekken (tot 50% van de marktwaarde van het onroerend goed), dalen de maandlasten drastisch. En er is altijd een optie om jaarlijks extra af te lossen of de aflossingsvrije lening na de opleiding om te zetten naar een hypotheek met aflossing.

De meeste hebben een DUO-schuld, waardoor is de combinatie tussen een arts in opleiding en hypotheek een uitdagend verhaal. Wij geven advies over hoe hiermee om te gaan en of het de voorkeur heeft om de schuld af te lossen via bijvoorbeeld een schenking of uit eigen middelen. Voordat de AIOS een bod uitbrengt op een woning, beoordelen we de financiële situatie en berekenen we de leencapaciteit op basis van diverse documenten zodat de AIOS weet welke financiële ruimte er is”, legt Kok uit.

Bereikbaar, aanspreekpunt en persoonlijk

"Wij begeleiden intensief vanaf het in kaart brengen van de mogelijkheden en het adviseren over een passende hypotheek tot en met het ondertekenen van de transactie bij de notaris. AIOS kunnen daarnaast rekenen op een vaste bankier en een relatiebeheerder met wie ze direct contact kunnen opnemen via telefoon, WhatsApp of e-mail. Bovendien ben ik ook buiten de normale kantooruren bereikbaar.

Financieel sparringpartner voor de toekomst

Wij willen wel een langdurige financiële sparringpartner worden. Als de AIOS in de toekomst een partnerschap wil aangaan, helpen wij hen zowel met privé- als zakelijke belangen. En we hebben een groot kennis- en zorgnetwerk dat we graag delen. Iedere AIOS is welkom! Over het algemeen vertel ik mijn nieuwe cliënten bij onze eerste ontmoeting dat ik graag een solide financiële strategie voor later in de toekomst wil onderzoeken. Hoe eerder u begint, hoe gemakkelijker het zal zijn om uw financiële doelstellingen en verwachtingen te verwezenlijken! Als het goed is, denken mijn klanten bij elk financieel vraagstuk: ‘ik bel Esther wel even’,” lacht Kok.

Vertrouwen in de financiële toekomst van medisch specialisten

“Wij zien de AIOS als een hele belangrijke doelgroep en hebben vertrouwen in hun professionele toekomst. En daarom kunnen alle jonge medici klant bij ons worden zonder dat ze direct veel geld moeten meebrengen om te gaan beleggen”, stelt Kok.

“Als medisch specialist staat de gezondheid va de patiënt en een passende zorg voorop. Bij ons staat de financiële gezondheid van klanten voorop. En die financiële planning nemen we je graag uit handen zodat jij je kunt concentreren op waar je goed in bent”.

Ben jij gespecialiseerd in een ander medisch beroep? Ook voor andere medici heeft Van Lanschot hypotheek oplossingen.