Normal_pexels-photo-3683039

Vitamines zijn erg belangrijk voor ons lichaam en onze geest. Het stimuleert ons welzijn en bepaalt hoe we ons voelen op een dag. Een bekende vitamine is vitamine D. Je haalt vitamine D veelal uit voedsel, maar tegenwoordig worden er ook vaak capsules geslikt. Zo kun je vitamine d capsules gebruiken om een vitaminetekort aan te vullen. Maar wat is deze vitamine nu en wat doet het met je lichaam? Lees snel verder!

Wat is vitamine D? 

Vitamine D is een vitamine die vetoplosbaar is. De vitamine kan worden gemaakt door jouw eigen lichaam en dit maakt deze vitamine bijzonder. Ook kan de vitamine door voedsel en zonlicht worden geleverd en aangemaakt. Wil je genoeg vitamine D binnenkrijgen door voedsel? Eet dan eens vette vis zoals haring of zalm. Ook vind je de vitamine vaker in boters. Denk aan margarine en halvarine, maar ook aan bak- en braadproducten. Vergeet niet dat zonlicht een onmisbare factor is voor het aanmaken van vitamine D.

Waarom is vitamine D belangrijk?

Vitamine D is erg belangrijk voor je botten. De vitamine zorgt ervoor dat deze niet ontkalken en dus sterk en gezond blijven. Je kunt je voorstellen dat slechte botten voor veel lichamelijk klachten kunnen zorgen. Je tanden blijven ook sterk door vitamine D. Onze spieren zijn een erg belangrijk onderdeel in het lichaam. Zonder vitamine D zul je ook minder spierkracht hebben, waardoor de dagelijkse activiteiten lastig worden om uit te voeren. Daarnaast heeft de vitamine invloed op je immuunsysteem. Je wordt dus minder snel ziek wanneer je er voldoende van binnenkrijgt. 

Hoe weet ik of ik een tekort heb?

Zoals we eerder beschreven, veroorzaakt een tekort aan vitamine D een verzwakking van je spieren en kracht. Wanneer je dit opmerkt, is het goed om je af te vragen wat de dagelijkse hoeveelheid vitamine D is die je binnenkrijgt. En krijgt je lichaam wel genoeg zonlicht? Dit is dus de belangrijkste bron van deze vitamine. Tussen 11:00 uur en 15:00 uur geeft de zon het meeste licht. Houd hier rekening mee. 

In andere gevallen kun je bloedend tandvlees hebben of zelfs pijn aan gewrichten of spieren krijgen. Mentaal kun je je bijvoorbeeld angstig voelen of moe en lusteloos zijn wanneer je een tekort aan vitamine D hebt. Weet wel dat de symptomen verschillen per afkomst en leeftijd. Wil je hier meer over weten? Dan raden we je aan om je te verdiepen in vitamine d