Leidse gynaecoloog gebruikte eigen sperma vaker dan gedacht

Een voormalig gynaecoloog van het Elisabeth-ziekenhuis in Leiderdorp (nu Alrijne) heeft vaker zijn eigen sperma gebruikt om vrouwen zwanger te maken dan in februari werd gedacht. Het gaat in totaal niet om 21 kinderen die door hem zijn verwekt, maar 41. Dit meldt Skipr. 

Het Alrijne schakelde een onderzoekscommissie in nadat bekend werd dat Beek, die inmiddels is overleden, in de jaren 70 en 80 kinderen had verwekt met zijn eigen sperma. Naar verwachting heeft hij nog veel meer vrouwen zwanger gemaakt dan nu bekend is. In geen enkel geval is tot nu toe bekend dat de gynaecoloog zijn eigen sperma heeft gebruikt als de afspraak was dat het zaad van de wensvader gebruikt zou worden.

Zeldzame erfelijke aandoening

Uit onderzoek door de commissie blijkt ook dat de gynaecoloog drager was van een erfelijke aandoening die zeldzaam is. Om welke aandoening het gaat is niet bekendgemaakt. Inmiddels zijn alle biologische kinderen van Beek hiervan op de hoogte gesteld en weten ze dat ze aandoening mogelijk hebben, of kunnen doorgeven.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky