Stijging verzuim zorgsector zet verder door

Het verzuim in de zorgsector is in het tweede kwartaal van 2022 gestegen naar 7,79 procent. Dat constateert verzuimdatabedrijf Vernet, dochteronderneming van pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM. In hetzelfde kwartaal vorig jaar was dat 6,97 procent. Dit is een toename van 11,8 procent in één jaar tijd. Dat meldt PGGM.

Deze cijfers zijn exclusief werknemers die in thuisquarantaine zaten of wachtten op een Covid-19-testuitslag. Het gaat om ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en Verzorging, Verpleging en Thuiszorg. In totaal werken er circa 960 duizend mensen in deze vier sectoren. Dat betekent dat er in de maanden april, mei en juni van dit jaar dagelijks gemiddeld ongeveer 75 duizend werknemers niet inzetbaar waren.

Verzuimontwikkeling per duurklasse

De stijging in het tweede kwartaal is het grootst in de categorie kort verzuim. Het percentage in de categorie 1 t/m 14 dagen is 1,32. Een jaar geleden was dit nog 0,79 procent, een stijging van 67 procent. Een voor de hand liggende verklaring hiervoor is de Covid-besmettingsgolf met de omikronvariant en de daaropvolgende griepgolf. Opnieuw is ook een stijging te zien in de laatste twee duurklassen met verzuim langer dan 92 dagen. Dit onderschrijft het beeld van de zorgsector, die met veel langdurige ziektegevallen kampt.

Branches

In alle vier de zorgbranches: ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en Verzorging, Verpleging en Thuiszorg is het verzuimpercentage gestegen ten opzichte van een jaar geleden.

Voortschrijdende cijfers

Het voortschrijdende verzuimcijfer, waarbij vier aaneengesloten kwartalen samen worden genomen, komt uit op 8,06 procent tegen 6,98 procent in 2021.

Door: Nationale Zorggids