Rotterdam krijgt er mogelijk een tandartsenopleiding bij

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat dat een nieuwe tandartsopleiding in Rotterdam dé oplossing kan zijn voor het tekort in de regio. De bestaande tandartsenopleidingen vormen samen met het Erasmus MC een werkgroep die de mogelijkheden gaat verkennen. Dit meldt Skipr. 

Onlangs trok tandartsenorganisatie KNMT aan de bel, vanwege de zorgwekkende ontwikkelingen op de zorgarbeidsmarkt. In een brief aan de minister kwam de organisatie met een vijftal voorstellen om de capaciteitsproblemen op te lossen. Een daarvan was het opzetten van een vierde tandartsenopleiding inRotterdam.

Samenwerken

Er is al een overleg geweest tussen het ministerie van Onderwijs, Erasmus MC en de drie bestaande opleidingen in Amsterdam, Groningen en Nijmegen. “De werkgroep gaat bekijken hoe samengewerkt kan worden bij het aanbod van tandartsopleidingen. Het is de bedoeling dat deze werkgroep haar conclusies op korte termijn presenteert”, zegt de minister.

Deeltijdfactor

Kuipers vindt ook dat er bij het oplossen van de tekorten ook naar andere factoren gekeken moet worden. “Bij het vaststellen of er voldoende tandartsen zijn is het ook van belang om te kijken naar de deeltijdfactor en naar de beschikbaarheid van andere mondzorgprofessionals.”

Subsidies

De tandartsen zelf zouden willen dat een door de branche erkende opleiding in aanmerking komt voor bepaalde subsidies van het ministerie van Onderwijs. Op dit moment staan die nu alleen nog open voor opleidingen die door de staat erkend zijn. Kuipers wil daar nog niet aan beginnen. “Het ministerie van VWS is van mening dat brancheopleidingen niet dezelfde overheidsgelden kunnen krijgen als een door de overheid erkende opleiding en zal hier dan ook niet op aandringen bij de overige departementen”, aldus de minister.

Door: Nationale Zorggids / Femke van Arendonk